20.02.2023.

20:45

Foto: Fotoilustracija/Printskrin/AP/Reuters

Planeta

HUMZA JUSAF VODIĆE ŠKOTE U "RAT" PROTIV LONDONA! Nikola Sterdžon odstupila, on će biti novi lider Dablina! Šta reći, potomci Kelta su...

Škotski ministar zdravlja rekao je da podržava Sterdžonove stavove o istopolnim brakovima, tampon zonama klinika za abortus, zabrani prakse konverzije i promenama u prepoznavanju pola, navodeći da će „apsolutno" osporiti blokadu britanske vlade škotskog zakona o priznavanju pola .

Jusaf je rekao da je odluka britanske vlade da blokira predlog zakona, za koji su nedavne ankete pokazale da ga podržava većina škotskih glasača, u stvari bio napad na autonomiju Holiruda.

- Da li će mi neko zaista sugerisati da treba da legnemo i dozvolimo im da pogaze volju škotskog parlamenta izraženu kroz zakon koji je imao podršku svake političke partije - upitao je Hamza Jusaf.

Jusafove nade da će naslediti Sterdžon pojačale su se nakon što je Angus Robertson, sekretar za kulturu koji je na kladionicama slovio kao favorit da zameni bivšu premijerku, najavio da se neće kandidovati.

Podsetimo, krajem 2022. britanski Vrhovni sud presudio je da škotska vlada ne može održati novi referendum o nezavisnosti bez odobrenja britanskog parlamenta, što je osujetilo planove i obećanja škotskih čelnika o referendumu sledeće godine.

Međutim, dok škotska premijerka najavljuje 'de facto' referendum na narednim opštim izborima, presuda bi mogla biti prepreka u ostvarivanju međunarodnog legitimiteta i proklamovanog cilja Škotske da se ponovo pridruži Evropskoj uniji (EU), pišu svetski mediji.