21.02.2023.

17:44

Foto: Tanjug/AP

Planeta

BAJDEN SE IZ VARŠAVE OBRATIO SVETU! Putin se prevario, mislio je da ćemo se predati ali... Ukrajina nikada neće biti ruska pobeda (VIDEO)

Američki predsednik Džo Bajden obratio se iz Varšave uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, a samo nekoliko sati nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin održao istorijski govor u kojem je ponovo optužio Zapad za situaciju u Ukrajini.

U Evropi je pre godinu dana počeo rat, rekao je Bajden na početku obraćanja.

"Kijev stoji čvrsto, stoji ponosno i što je najvažnije slobodan", rekao je on i dodao da se ceo svet se suočio sa iskušenjem, da odgovori na rat sa Rusijom.

"Odgovorili smo, odgovorićem, ujedinili smo se", rekao je Bajden.

Godinu dana od početka rata u Ukrajini, svet je ujedinjen, dodao je.

On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin pogrešio kad je pokrenuo invaziju.

"Putin je mislio da ćemo se predati, ali je pogrešio. Mislio je da će se NATO pretvoriti u Finsku, a umesto toga dogodila se natoizacija Finske i Švedske", rekao je i dodao da je NATO ujedinjeniji nego ikad pre.

"Putin više u sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu istrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće popustiti i nećemo se umoriti. U pitanju je sloboda", rekao je Bajden.

Pred velikim brojem okupljenih Bajden je, kako se stiče utisak, poručio ruskom predsedniku da se "apetiti autokrata ne mogu zadovoljiti, već im se samo može suprotstaviti.

"Autokrate razumeju samo jednu reč - ne, ne, ne", rekao je i dodao: "Ukrajina nikad neće biti ruska pobeda".

On je poručio ruskom narodu da Amerika nema nameru da napadne Rusiju.

Putin je danas saopštio i da Rusija suspenduje učešće u sporazumu novi START, u svom poslednjem velikom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD.

Bajden je u ponedeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljene posete Kijevu gde je ukrajinskom predsednikiu pružio podršku.

Američki predsednik razgovarao je sa poljskim kolegom Andžejom Dudom o jačanju istočnog krila NATO, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini.

Bajden se obraća ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, a ranije danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da Bajdenovo obraćanje neće imati „direktne veze” sa Putinovim obraćanjem.