21.02.2023.

21:46

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) ŠTA JE SAD OVO! UŽASAVAJUĆI PRIZORI IZ VENECIJE - MORE SE POVUKLO, GONDOLE STOJE, KANALI PRESUŠILI… I reka Po ostala bez 60 odsto vode!

Venecija, gde su poplave glavni problem, suočava se sa neobično niskim plimama koje sprečavaju gondole, vodene taksije i vozila hitne pomoći da plove kanalima, prenosi Gardijan. 

Za probleme Venecije krivi se kombinacija faktora uključujući nedostatak kiše, visok vazdušni pritisak, pun mesec i okeanske struje. Grupa za zaštitu životne sredine Legambiente saopštila je u ponedeljak da italijanske reke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, pri čemu su severni regioni zemlje posebno ugroženi.

- Najduža italijanska reka Po, koja teče od Alpa na severozapadu pa sve do Jadrana, ima 61 odsto manje vode nego inače u ovo doba godine, navodi se u saopštenju.

Italija je u julu prošle godine pretrpela najgoru sušu u poslednjih 70 godina i proglasila vanredno stanje u oblastima oko reke Po, koje čine oko trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

- Situacija sa deficitom vode počela je u zimu 2020/2021. i od tada problem raste. Potrebno nam je 50 dana kiše da nadoknadimo 500 mm u severozapadnim regionima, rekao je stručnjak za klimu Masimilijano Paski iz italijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR.

Nivo vode na jezeru Garda u severnoj Italiji pao je na rekordno nizak nivo, što je omogućilo da se pešice stigne do malog ostrva San Bjađo. Anticiklon dominira vremenom u zapadnoj Evropi već 15 dana i donosi blage temperature koje se inače viđaju u kasno proleće. Najnovije vremenske prognoze najavljuju dolazak preko potrebnih padavina i snega na Alpima narednih dana.