23.02.2023.

06:15

Foto: Tanjug / AP, Printscreen, Pexels

Planeta

UDARNA PESNICA PROTIV MOSKVE! Rusija označila NAJOPASNIJE PRETNJE po NJENO postojanje, svi misle na SAD, ali RUSI strahuju i OD OVIH SILA - NIŠTA OD NOVOG "STARTA!?"

Sa stanovišta vojnog planiranja, analize situacije u kojoj se Rusija nalazi u pogledu osiguravanja sopstvene bezbednosti, nemoguće je zanemariti britanski i francuski potencijal. To će se sada razmatrati zajedno sa američkim kao jedna udarna pesnica usmerena protiv Rusije“, rekao je Rjabkov.

Takođe je saopštio da potencijali Velike Britanije i Francuske ne mogu biti uključeni u aktuelni Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

- Već neko vreme smo skretali pažnju na potrebu da se pažljivo uzmu u obzir potencijali Velike Britanije i Francuske u procesu daljeg razgovora o perspektivama kontrole naoružanja. Potencijali Francuske i Velike Britanije neće moći da se uključe u aktuelni sporazum koji smo suspendovali. To će izmeniti suštinu sporazuma - rekao je Rjabkov.

Kako je dodao, u slučaju poboljšanja međunarodne situacije razgovor o budućoj kontroli naoružanja moraće da se vodi uz direktno učešće Velike Britanije i Francuske.

Informer

Rjabkov je poručio da Rusija ostaje privržena postulatu o neprihvatljivosti nuklearnog rata i nakon suspendovanja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Takođe, Moskva ne planira da unosi izmene u nuklearnu doktrinu.

- Ako situacija to bude zahtevala biće izvršena dodatna analiza -  naglasio je diplomata.

Po njegovim rečima, postoje šanse da sporazum START oživi u prethodnom obliku, ali da to u potpunosti zavisi od ponašanja Vašingtona. Rjabkov je istakao da Rusija za sada ne planira kontakte sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom po pitanju START-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.