24.02.2023.

06:15

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

DA LI NAM PRETI PRAVI SVETSKI RAT I KAKO UOPŠTE MOŽEMO DO MIRA? Kina čvrsto uz Putina, sprečiće nuklearni rat

Narodna Republika Kina do kraja će podržati Rusku Federaciju u sukobu sa Ukrajinom, ali to nikako ne znači da će ući u otvoreni rat sa SAD, procena je stručnjaka, sagovornika Informera sa kojima smo pričali na godišnjicu početka rata i samo dan uoči predstavljanja mirovne inicijative Pekinga.

Zvanični Peking danas će predstaviti svoj mirovni predlog, koji se, kako je najavljeno, zasniva na dijalogu sukobljenih strana i poštovanju teritorijalnog integriteta. Sagovornici Informera očekuju da će Kina, kao što Zapad čvrsto stoji uz Ukrajinu, dosledno ostati uz Rusiju, ali da neće dolivati ulje na vatru.

Rat se neće proširiti

Ne predviđam mogućnost proširenja rata, pre će biti njegovo sužavanje i smirivanje dok se ne nađe neko političko rešenje
Vladislav Jovanović

Tačka ključanja

Tenzije između SAD i Kine, koja pruža podršku Rusiji, dostigle su tačku ključanja. Nakon krizne situacije sa kineskim špijunskim balonom koji je preleteo SAD početkom meseca i oboren je 4. februara po naređenju predsednika Džoa Bajdena, usledila je poseta američkog predsednika Ukrajini, a odmah nakon toga šef kineske diplomatije Vang Ji sastao se sa Vladimirom Putinom u Kremlju. Objavljene su i informacije da bi kineski predsednik Si Đinping uskoro mogao posetiti Moskvu.

Istovremeno, SAD uveliko šalju ratoborne poruke Pekingu i prete posledicama ukoliko Kina pomogne Moskvi i u naoružanju, dok taj isti Zapad bez zadrške Ukrajinu snabdeva oružjem.

Moj ugao

Ognjen Pribićević diplomata

Peking za sada igra i na jednu i na drugu stranu, podržava Rusiju, a s druge strane ne želi da prekine ekonomsku saradnju sa SAD. Ekonomska saradnja Pekinga sa Zapadom je osam puta veća nego sa Rusijom. Očekujem intenzivnu diplomatsku aktivnost u trouglu Peking-Moskva-Vašington. Peking je neophodan i Americi i Rusiji.

Međutim, iako sve izgleda kao da smo na samo korak od planetarnog sukoba, diplomate i analitičari sa kojima je Informer razgovarao smatraju da se to neće desiti, jer je Kina isuviše ozbiljna i velika zemlja koja ne povlači nepromišljene poteze.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je Kina najavom svog predloga za mir poručila da je opredeljena za mirno, političko rešavanje konflikta u Ukrajini.

- To znači da će, na kraju, kineski predlog možda biti prihvatljiv i Rusiji i Ukrajini, a da će se samo Zapad protiviti. Moglo bi ispasti da je Zapad glavni zagovornik rata, što i nije daleko od istine... Ne predviđam mogućnost proširenja rata, pre će biti njegovo sužavanje i smirivanje dok se ne nađe neko političko rešenje. Kina je, ipak, velika zemlja i ako ona ponudi neko rešenje za izlazak iz krize, onda će se svi obavezati da to uzmu zaozbiljno. Taj predlog Zapad neće smeti direktno da odbije, može samo da sabotira. Međutim, ako Ukrajina zaista želi da izađe iz ovog čuda i ove nesreće, onda ni Zapad neće moći mnogo tu nešto da uradi - smatra Jovanović.

Stanje stabilno

Pre nekoliko dana u Moskvi je potvrđeno da su odnosi Kine i Rusije na veoma stabilnoj osnovi strateškog partnerstva
Siniša Ljepojević

Poznati novinar i diplomata Dragan Bisenić podseća da su SAD zavisne od Kine u ekonomskom pogledu, ali i obrnuto.

- Prošle godine je razmena između ove dve zemlje dostigla rekordnih 660 milijardi dolara, uprkos političkim razmimoilaženjima. Stoga nije realno očekivati da će Kina, bez ozbiljnih povoda, ući u otvoreni ratni sukob. Očekujem da će kineski predsednik Si Đinping u svom današnjem javnom istupanju definisati ne samo kineske stavove prema ukrajinskom sukobu, već i stavove prema sve oštrijoj politici SAD - kaže Bisenić.

Novinar, publicista i politički analitičar Siniša Ljepojević podseća da je strateško partnerstvo Rusije i Kine potvrđeno nekoliko puta od početka rata u Ukrajini.

Bokan: Amerika pokušala i od Kine da napravi poslušnika

Direktor Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan kaže da je Kina postala neprijatelj Amerike kada nije zauzela jedinstven stav sa evroameričkom pričom i NATO u odnosu na Rusiju.

- Po američkoj logici, svako ko ne uvede sankcije Rusije svrstan je u neprijatelja Amerike. I to su svi oni koji ne žele da poslušno, ropski izvršavaju njihova naređenja. Nije potrebna neka velika pomoć Rusiji, već je potrebno samo da se ne napadne Rusija i da se sankcijama ne ošteti da bi neka zemlja bila definisana u najcrnjim bojama... Ova čitava priča u svojoj osnovi ima odnos prema Tajvanu, gde Amerika prkosi Kini, i to u poslednje vreme na brutalne načine. Provociraju Kinu kao da žele da je što pre nateraju u rat. To je ta neka čudna priča sa Amerikom, da jedno govore, drugo misle, a treće rade, i to će im na kraju doći glave - objašnjava Bokan.

- Kina je od početka ovog rata na strani Rusije i to je valjda svima jasno i očigledno. Prošle godine u novembru u Samarkandu bio je samit šangajske organizacije za saradnju, koja okuplja najveći broj evroazijskih zemalja, i tada je kineski lider Si Đinping rekao javno da on govori i u ime Rusije, što znači da Kina i Rusija imaju zajedničke spoljnopolitičke interese. Konačno, pre nekoliko dana u Moskvi je potvrđeno da su odnosi Kine i Rusije na veoma stabilnoj osnovi strateškog partnerstva - kaže Ljepojević, dodajući da se iz poslednjih događaja može zaključiti da Zapad i Kinu vidi kao neprijatelja, baš kao i Rusiju.

Poraz Zapada

- Očigledno je da je Zapadu i Americi krajnji cilj ne samo Rusija već i Kina. Meni lično izgleda da bi ovaj rat mogao da potraje, zato što će on iskristalisati neke stvari koje se sada kriju, a to je ko ima jaču vojnu silu. Sada se svi pitaju šta će biti s Rusijom i šta će da uradi Kina. Poslednji govor predsednika Putina pokazuje kakva je pozicija Rusije. On je govorio na osnovu činjenica. Obe strane su još uvek u ratničkom raspoloženju i dokle će to da traje teško je sada reći, ali jasno je da Ukrajina ne može pobediti u ovom ratu. Ono čega se bojim jeste da Zapad neće moći da prihvati poraz u Ukrajini, jer bi to bio kraj NATO pakta i kolaps kompletnog Zapada, koji je i sada već u priličnom haosu - zaključuje Ljepojević.