24.02.2023.

12:10

Foto: Reuters/AP

Planeta

"RUSI SU SAZNALI, OČEKUJTE NAJGORE!" Vojska Ukrajine UPOZORILA GRAĐANE, Moskva spremila IZNENAĐENJE za GODIŠNJICU rata, ako ALARM krene...

Proteklih dana, podsetimo, objavljeno je više upozorenja da bi Moskva mogla da obeleži godišnjicu početka rata vazdušnim udarima na Ukrajinu.

Govoreći za ukrajinsku državnu televiziju, portparol ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Jurij Ignjat rekao je da su Rusi saznali da se Ukrajina pripremila za napad, te da bi zbog toga mogla da napadne iz vazduha na neki drugi, manje očekivan dan. 

Pozvao je Ukrajince da sa pažnjom slušaju upozorenja na vazdušnu opasnost i upute se u skloništa čim začuju sirene.

- Pretnja napadom je prisutna, to je očito. Današnji dan je simboličan za sve, za ceo svet. Danas ceo svet očekuje provokacije - rekao je.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je na prvu godišnjicu rata da ukrajinske oružane snage pripremaju planove za potiskivanje ruskih snaga iz zemlje.

- Pre godinu dana bilo nam je teško da dođemo do ozbiljnog oružja. Danas civilizovane zemlje vide da ste vi štit Europe na istoku. Do protivofanzive će doći. Naporno radimo kako bismo je pripremili - rekao je Reznikov vojnicima koji su se okupili kako bi obeležili godišnjicu rata.