24.02.2023.

20:04

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RUSIJA JE ZA! Nebenzja pozdravio kineski predlog a onda izašao iz sale

Kako je rekao, ako Ukrajina prekine borbena dejstva onda će dobiti šansu da ponovo postane normalna, miroljubiva zemlja i spase hiljade života.

On je na sednici Sveta bezbednosti UN o Ukrajini komentarisao tvrdnju koju često ponavljaju na Zapadu o tome da će rat prestati ako Rusija obustavi borbena dejstva, a da će Ukrajina navodno nestati ako učini to isto.

- Vaša parola zapravo treba da zvuči ovako: ako borbena dejstva prekine Rusija u Ukrajini će se nastaviti diskriminacija i progon ruskojezičnog stanovništva, nastaviće se kršenje prava i sloboda, veličanje nacističkih zločinaca. Ako Ukrajina obustavi borbena dejstva ona će dobiti šansu da ponovo postave normalna miroljubiva, nezavisna država i sačuvaće na hiljade ljudskih života - rekao je Nebenzja.

On je podsetio da je Rusija u više navrata isticala da je spremna da pregovara o tome kako da se ciljevi specijalne operacije realizuju mirnim putem.

Nebenzja i Poljanski napustili sednicu

Nebenzja i njegov zamenik Dmitrij Poljanski napustili su sednicu pred obraćanje čitavog niza predstavnika EU.

Ruski ambasador je ukazao na neverovatan broj delegacija koje su pozvane da učestvuju.

- Dvanaest država EU pored visokog predstavnika Žozepa Borelja. Očigledno je da sve te zemlje koje imaju zajednički EU stav neće doneti nikakvu dodatnu vrednost diskusiji - rekao je on i istakao da takav pristup devalvira njenu vrednost i predstavlja udarac na reputaciju Saveta bezbednosti.

Nakon njihovog odlaska, na sednici su govorili Borelj i predstavnici Slovačke, Rumunije, a slede govori predstavnika Poljske, Mađarske, Nemačke, Letonije, Holandije, Italije, Španije, Češke i drugih.