25.02.2023.

13:20

Foto: Reuters

Planeta

STRAH OD PORAZA IZMIČE KONTROLI! Makron moli PEKING da HITNO zaustavi RUSIJU, očajnički POTEZ Francuza MOŽE značiti SAMO JEDNO!

On je najavio da će otići u Kinu početkom aprila, tokom posete sajmu poljoprivrede, prenela je francuska BFM TV.

- Kina danas mora da nam pomogne da izvršimo pritisak na Rusiju da nikada ne uporebi ni hemijsko ni nuklearno oružje i da prekine ovu agresiju pre pregovora - istakao je on. 

Predsednik Francuske je naveo da je mir "moguć samo ako se zaustavi ruska agresija, povuku trupe i poštuje teritorijalni suverenitet i ukrajinski narod".

- Činjenica da se Kina angažuje u mirovnim naporima je apsolutno dobra - rekao je Makron, dan nakon što je Kina objavila dokument koji poziva na mirovne pregovore i postizanje političkog rešenja.

Jelisejska palata je već sredinom februara nagovestila da je put predsednika Francuske u Kinu u pripremi. Pariz je smatrao da je došlo vreme za ponovno povezivanje sa Pekingom, posebno uz ambiciju da ubedi azijskog giganta da doprinese postizanju mira u Ukrajini.

Podsetimo, Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kako bi razgovarali o predlozima Pekinga o okončanju rata u Ukrajini.

Nemački magazin Špigl je u četvrtak prvi objavio, ne navodeći izvore, da je Rusija u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu.

Obaveštajci SAD su za CNN govorili i o isporuci Pekinga nove vojne opreme i municije Moskvi.