25.02.2023.

15:37

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

"NIJE VAM PUTIN GADAFI, IMA NUKLEARNE BOMBE!" Američki oficir OPLEO po GENERALIMA, SAD nisu SVESNE šta ih ČEKA nakon PORAZA UKRAJINE!

- Ako naši političari poslušaju savet ovih bivših komandanata, Amerika, šokirana porazom Ukrajine , može se naći u ratu sa Rusijom ili, još gore, pokrenuti nuklearni rat - rekao je on.

Prema Dejvisovim rečima, američka vojska u sadašnjim uslovima ne može ispravno da proceni rizike.

On je naveo nekoliko primera „katastrofalno pogrešnih” prognoza. Tako je bivši direktor CIA Dejvid Petreus rekao da će Ukrajina „vratiti okupirane teritorije, pa čak i, moguće, Krim i Donbas“.

General Mark Klark, američki vojni komandant tokom Drugog svetskog i Korejskog rata, nazvao je zauzimanje Krima „konkretnim, razumljivim i dostižnim vojnim ciljem“. Istovremeno, penzionisani general Ben Hodžis predviđa da će „trupe Zelenskog osloboditi Krim do kraja leta“.

Američka vojna elita, primećuje autor članka, gubi iz vida mnoge činjenice koje dovode u sumnju pobedu kijevskih vlasti. Posebno je skrenuo pažnju na to da naoružanje i oprema koje je obećao NATO neće stići u Ukrajinu odmah, već u delovima tokom nekoliko godina. Štaviše, količina zapadne podrške na rečima je često značajnija nego u stvarnosti, dodao je Dejvis.

Informer

Većina američkih penzionisanih generala, smatra potpukovnik, uvereni su da imaju posla sa Sadamom Huseinom , Moamerom Gadafijem ili Bašarom el Asadom, od kojih nijedan nije mogao i ne može da nanese značajniju štetu SAD ili NATO.

- Vladimir Putin, ma koliko bio omražen na Zapadu, ne spada u ovu kategoriju na osnovu činjenice da je lider nuklearne sile - zeključuje oficir.

Zapadni političari stalno govore da Ukrajina mora da pobedi Rusiju na bojnom polju i sve više upumpavaju oružje u kijevski režim. Kremlj je odgovorio da vojna pomoć ništa suštinski neće rešiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda.