26.02.2023.

08:34

Foto: Tanjug/AP, Reuters

Planeta

OVAKO MISLE DA SLOME RUSIJU!? Stiže ŽESOK UDAR na ruski RATNI ARSENAL, Zelenski PRESREĆAN zbog MOĆNOG koraka protiv MOSKVE!

- Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada, koje iscrpljuju ruski ratni arsenal i duboko zadiru u ekonomiju te zemlje - objavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru, dodajući da je evropski blok pojačao pritisak na sve koji pokušavaju da zaobiđu sankcije EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da će EU nastaviti da uvodi dodatne sankcije Moskvi.

- Nastavićemo da povećavamo pritisak na Rusiju i radićemo na tome koliko bude bilo potrebno, sve dok Ukrajina ne bude oslobođena od brutalne ruske agresije - naveo je on u saopštenju, preneo je Rojters.

Borelj je rekao da su se najnovije sankcije usmerene na bankarski sektor, pristup tehnologiji koja se može koristiti za civilne i vojne namene i naprednoj tehnologiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je nove kaznene mere kao „nove moćne korake protiv vojske, industrije i finansijskog sektora terorističke države".

Informer

Komesarka za ljudska prava Rusije Tatjana Moskalkova izjavila je da njeno uvrštavanje na listu „krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i sva druga međunarodna pravna akta koji se tiču ljudskih prava".

Novi paket EU sankcija uključuje i zabranu izvoza elektronskih komponenti koje se koriste u ruskim sistemima naoružanja, kao što su dronovi, rakete, helikopteri, kao i specifičnih materijala "retke zemlje", elektronskih integrisanih kola i termalnih kamera.

Takođe, nameće stroža ograničenja izvoza za još 96 subjekata koji podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks, uključujući po prvi put sedam iranskih entiteta za proizvodnju vojnih dronova koje koristi Moskva.

Uvedena su dodatna ograničenja na uvoz robe koji donosi značajne prihode Rusiji, kao što je asfalt i sintetičke gume. EU je uvela sankcije za 11 pojedinaca i sedam subjekata povezanih sa Vagner grupom, čiji se plaćenici bore u Ukrajini, ali su takođe uključeni u sukobe u afričkim zemljama, poput Malija.