01.03.2023.

17:17

Foto:

Planeta

ŠTA STE TRAŽILI, TO STE I DOBILI! Ukrajina izmuzla Nemačku, ministar odbrane zajaukao na sav glas: Bundesver nema kapaciteta da zaštiti državu

Dok se nemačko oružje koristi za rat u Ukrajini, Bundesver nije u stanju da zaštiti Nemačku u slučaju vanrednog stanja, priznao je ministar odbrane Boris Pistorijus na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

- Nemamo oružane snage koje su defanzivne, snage koje mogu da nas zaštite od ofanzivnog, brutalno vođenog rata - rekao je on i dodao da Nemačka treba više da ulaže u modernizaciju vojske, jer, između ostalog, ima obaveze prema drugim članicama NATO-a.

Ministar je naglasio da Bundesver mora da "popuni praznine" koje su nastale u proteklih 30 godina. A nedostaci se, kako je rekao, primećuju u ljudstvu, opremi i naoružanju, koje, nakon isporuka Ukrajini, moraju da se dopune.

- I koliko god to nekima zvučalo cinično, nemačko oružje sada spasava živote u Ukrajini - dodao je on.

Informer

Boris Pistorijus

Prošle nedelje je nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo da će, pored 14 tenkova "leopard 2A6" koji se spremaju za isporuku, isporučiti još četiri vozila ovog modela Ukrajini. Prema informacijama iz DNR i uveravanjima Ministarstva odbrane Poljske, "leopardi" se već nalaze u Ukrajini.

Dan ranije je generalni direktor nemačkog inženjerskog koncerna "Rajnmetal AG" (Rheinmetall AG) Armin Paperger rekao da je Nemačka isporučila Ukrajini dva sistema protivvazdušne odbrane – "skineks" i "skajrendžer", čime je njen glavni grad ostao nezaštićen od vazdušnih napada.

Napomenuo je da u slučaju sukoba na teritoriji Nemačke, zemlja ne bi mogla da se odbrani bez pomoći SAD, pošto joj nedostaje "sve" u svim oblastima odbrane. S sa druge strane, kako je rekao, ni Kijev neće imati dovoljno tenkova da zauzme ranije izgubljene teritorije.

Pritom, građani Berlina i drugih nemačkih gradova već drugu nedelju protestuju na ulicama i traže od vlade da zaustavi isporuku novca i oružja Ukrajini.