02.03.2023.

18:26

Foto:

Planeta

NATO NA STAKLENIM NOGAMA! Da li će Orban istrgnuti Evropu iz kandži Ujka Sema? Mađarski premijer predložio stvaranje novog saveza, ali bez SAD

Mađarski premijer Viktor Orban predložio je zemljama Evropske unije da stvore alternativni savez NATO-u koji ne bi uključivao Sjedinjene Američke Države.

- Evropski NATO bi bio rešenje. To sam predložio još 2012. godine - rekao je Orban u intervjuu za švajcarski nedeljnik "Veltvohe".

Prema njegovom mišljenju, zemlje Starog kontinenta treba da budu u stanju da se same brane, dakle ne mogu da se oslone samo na SAD u oblasti odbrane. Takođe, samo jaka nacionalna armija može da garantuje bezbednost zemlje i zato Budimpešta planira da poveća državne vojne kapacitete.

Informer

Viktor Orban

Orban je ranije rekao da mađarska vlada podržava pristupanje Finske i Švedske alijansi, ali da poslanici s tim u vezi "nisu entuzijastični". Razlog za to je, po njemu, što vlasti tih zemalja šire "besramne laži" o Mađarskoj. 

Mađarski premijer je istakao i da će u slučaju uključivanja Finske u NATO, granica između Alijanse i Rusije porasti za 1.000 kilometara.