02.03.2023.

20:16

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Planeta

KRENULI SU NA RUSIJU I NAPRAVILI KOBNU GREŠKU, SAD NE ZANIMA UKRAJINA, nikad je i nije interesovala!

Nakon početka ukrajinske krize, SAD i njeni saveznici uveli su ekonomske sankcije Rusiji a takođe su prebacili ogromne količine naoružanja u Kijev. 

Kobna greška Zapada

Prema Robertu Frimenu svi pokušaji Zapada da uspe u borbi protiv Moskve pretvaraju se u neuspeh. To je potvrdilo i neispunjeno predviđanje američkog predsednika Džoa Bajdena, posvećeno Rusiji, prenosi Consortium News.

- SAD su izgubile ekonomski rat. Sećate se ludog predviđanja Džoa Bajdena da će Sjedinjene Države videti da se rublja pretvara u ruševine - napominje kolumnista američkog izdanja.

Kao rezultat toga, Bajdenovo proročanstvo se nije ni delimično ostvarilo. Prošle godine rublja je dostigla najviši kurs u poslednjih nekoliko godina, a trgovinski suficit Rusije porastao je za 86 odsto. Poređenja radi, trgovinski deficit SAD za isti period porastao je za 12,2 odsto i približava se milijardu dolara.

Robert Friman je izjavio da antiruske sankcije Zapadu nisu dale željene rezultate. Štaviše , međunarodna zajednica je postala još nepoverljivija prema Zapadu. Počeo je da se formira antizapadni blok na čelu sa Rusijom i Kinom.

- Na čelu sa Kinom i njenim strateškim saveznikom Rusijom, ovaj blok uključuje više od deset trgovinskih i bezbednosnih organizacija - rekao je kolumnista Consortium News.

Antizapadni blok trenutno ne samo da sprovodi niz velikih ekonomskih projekata, već i gradi međunarodni finansijski i trgovinski sistem koji se ne oslanja na dolare. Umesto toga, koriste se lokalne valute, zlato, nafta i druga sredstva.

- Proći će godine pre nego što se razvije jednako funkcionalna zamena za dolar, ali ono što je počelo kao curenje pre nekoliko godina dobilo je zamah i hitnost kao rezultat američkih akcija u Ukrajini - smatra analitičar.

SAD nisu zainteresovane za Ukrajinu

Sjedinjene Države nisu zainteresovane da vrate Ukrajinu na granice iz 1991. godine, što bi Kijev želeo, napisao je kolumnista Džoš Hamer, u članku za „Njuzvik".

- Sjedinjene Države imaju vrlo malo, ako uopšte imaju, interesovanje za to, gde će tačno biti povučene državne granice na istoku Ukrajine - rekao je on.

Prema rečima novinara, glavni interes Vašingtona u ukrajinskoj krizi, ostaje očuvanje kijevskog režima na čelu sa Zelenskim, ali američka administracija ne nastoji da razgovara o pitanjima vezanim za teritorijalne sporove.

Hamer je istovremeno upozorio, da će nastavak snabdevanja Oružanim snagama Ukrajine oružjem, neminovno dovesti do iscrpljivanja vojnog arsenala SAD, pošto sistemi za odbranu rakete „Patriot" i raketni bacači HIMARS „ne rastu na drveću".