03.03.2023.

22:21 >> 22:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

SAMO RUSIJA MOŽE DA ZAUSTAVI RAT! OBRATIO SE ZELENSKI! NEOČEKIVANA POSETA! PAO BAHMUT?! Vazdušni alarm u celoj zemlji! Ukrajinci uništili sve mostove?!

Neočekivana poseta

Američki državni tužilac Merik Garland boravio je u nenajavljenoj poseti Lavovu u Ukrajini na poziv državnog tužioca Ukrajine, saopštio je zvaničnik američkog Ministarstva pravde.

„Generalni tužilac je održao nekoliko sastanaka i potvrdio našu odlučnost da Rusiju smatramo odgovornom za zločine počinjene u njenoj nepravednoj i ničim izazvanoj invaziji na njenog suverenog suseda“, rekao je zvaničnik.

"Samo Rusija može da okonča rat"

Američke vlasti saopštile su danas da će uputiti još jednu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara, koja će se uglavnom sastojati od municije.

Ta nova pomoć odnosi se na municiju za raketne sisteme Himars koje koriste ukrajinske snage, kao i za oklopna vozila tipa Bredli (Bradley) i drugu opremu, navelo je u saopštenju američko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Samo Rusija danas može da okonča rat. Dok Rusija to ne učini, i koliko god bude potrebno, mi ćemo biti ujedinjeni iza Ukrajine da ojačamo njenu vojsku na terenu kako bi Ukrajina bila u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom", dodaje se u saopštenju.

Kina naoružava Rusiju?

EU će uvesti sankcije Kini ako naoruža Rusiju, rekao je visoki zvaničnik Evropske unije.

Kina je demantovala bilo kakvu nameru da pošalje oružje Rusiji, ali je izražena zabrinutost među zapadnim saveznicima Ukrajine, uključujući nemačkog kancelara Olafa Šolca.

SAD najavljuju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Sjedinjene Američke Države najavile su danas novu rundu vojne pomoći Ukrajini, u vrednosti od 400 miliona dolara, prenosi Rojters.

Paket municije i druge vrste pomoći obezbeđen je na osnovu ovlašćenja američkog predsednika da povlači sredstva iz američkih rezervi, bez odobrenja Kongresa, izjavio je danas državni sekretar Antoni Blinken najavljujući pomoć.

"U skladu sa delegiranjem ovlašćenja predsednika Bajdena, odobravam 33. povlačenje američkog oružja i opreme za Ukrajinu od avgusta 2021, u vrednosti od 400 miliona dolara. Ovaj paket vojne pomoći uključuje više municije za HIMARS i haubice koje su obezbedile SAD, a koje Ukrajina efikasno koristi za odbranu, kao i municiju za borbena vozila pešadije Bredli, mostove za lansiranje oklopnih vozila, municiju i opremu za rušenje i drugo", rekao je Blinken.

SAD nastavljaju da ujedinjuju svet oko podrške Ukrajini u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je Blinken i dodao, da dok Rusija ne okonča rat, SAD će nastaviti da pomaže Ukrajinu i jača njenu vojsku na bojnom polju, kako bi, naveo je, "Ukrajina bila u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom".

Bahmut pao?

Situacija u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) iz dana u dan postaje sve teža za ukrajinske jedinice, saopštio je dopisnik britanske televizije „Skaj njuz“ Aleks Rosi.

"Pošto se situacija u razrušenom gradu Bahmutu iz dana u dan pogoršava, izgleda da je neizbežno da će uskoro pasti", smatra Rosi i dodaje da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Brifing ruske vojske

U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 200 ukrajinskih vojnika;
U pravcu Kupjanska ubijeno je ili ranjeno skoro 100 neprijateljskih vojnika, a uništeni su i tenk, 3 oklopna vozila pešadije, samohodna haubica "akacija“ i višecevni bacač raketa "grad“;U pravcu Donjecka likvidirano je skoro 210 ukrajinskih vojnika, a uništeno je i 5 borbenih oklopnih vozila, poljska samohodna artiljerijska haubica "kraba“;
Gubici ukrajinskih snaga u pravcu južnog Donjecka i Zaporožja premašili su 70 ljudi;- U pravcu Hersona likvidirano je skoro 60 ukrajinskih vojnika, a uništene su i artiljerijsko oruđe "gvozdika“, haubice "giacint-b“, "msta-b“ i 3 haubice D-30;
Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na području grada Krasnoarmejska (DNR) oborili su ukrajinski avion SU-24;
Na području naselja Avdejevka u DNR uništen je mobilni komunikacioni punkt 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske;- U DNR, LNR i Hersonskoj oblasti uništeno je 18 ukrajinskih dronova;

Blinken sa Kulebom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, saopštio je Stejt department.

Blinken je istakao u razgovoru sa Kulebom trajnu podršku SAD Ukrajini dok se brani od "ruskih brutalnih napada, uključujući kontinuirano gađanje civilne infrastrukture koji rezultuju civilnim žrtvama".

Dvojica zvaničnika su razgovarali o nedavnom kratkom razgovoru američkog državnog sekretara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju, u Indiji, stoji u saopštenju.
 
 

Ukrajinci uništili sve mostove?!

Ukrajinska vojska je uništila praktično sve mostove na prilazima Artjomovsku, rekao je za Sputnjik pripadnik "Vagnera". Prilikom povlačenja ukrajinska vojska diže sve u vazduh, uništava infrastrukturu pokušavajući da nas zadrže, rekao je taj borac.

 

Prigožin: Bahmut praktično opkoljen!

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da su borci ove grupe praktično opkolili Artjomovsk (ukrajinski Bahmut). On je pozvao ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da omogući ukrajinskim vojnicima da napuste grad.

Naređenje!

Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici koja dejstvuje dronovima sa sedištem u Bahmutu naređeno je da napusti taj opkoljeni grad na istoku, izjavio je danas njen komandant Robert Brovdi u video snimku objavljenom na Telegramu.

- Usred noći, jedinica Madiarske ptice dobila je naređenje da odmah napusti Bahmut i prebaci se na novo mesto borbenih dejstava - rekao je Brovdi, preneo je CNN.

Ruske snage su napredovale u Bahmutu u poslednjih nekoliko dana nakon meseci intenzivnog granatiranja i borbi oko, koji se nalazi na severoistoku Donjecke oblasti i već mesecima je na meti Moskve.

"Mi izvršavamo naređenje", rekao je Brovdi i dodao da ne zna zašto se jedinica premešta.

Ruske snage digle u vaduh most kod Bahmuta!

Ruske snage digle su tokom noći u vazduh ključni most koji povezuje opkoljeni grad Bahmut na istoku Ukrajine sa obližnjim selom Hromovo, saopštila je ukrajinska policija, prenosi CNN.

 

 

Uništena baza diverzanata

Na osnovu koordinata koje su dobile ruske snage su uništile ukrajinsku bazu diverzanata u Nikolajevu u kojoj su britanski instruktori pripremali podvodne dronove za napade na ruske brodove, rekao je za Sputnjik jedan od pripadnika ilegalne grupe u tom gradu.

- Otkrili smo da na našem ostrvu Majski nacisti nameravaju da formiraju odred diverzanata. Poslali su tamo britanske instruktore za obuku na podvodnim dronovima. Predali smo koordinate te baze tamo gde treba i 25. februara ruske snage su precizno pogodile cilj- naveo je sagovornik.

Usledila je jaka eksplozija, a skladište sa municijom je uništeno.

Prema rečima ilegalca, podvodni dronovi spremani su za operaciju u vezi sa Pridnjestrovljem.

- Trebalo je da te bespilotne letelice prilikom napada na Pridnjestrovlje napadnu ruske brodove u Crnom moru u oblasti oko Odese i u bazi u Sevastopolju - rekao je on, ne navodeći šta je bilo sa britanskim instruktorima i gubicima u redovima Ukrajinaca.
 

 

Bez kontraofanzive kod Krasnog Limana

Ukrajinske snage bezuspešno su pokušale da pređu u kontraofanzivu na području Krasnog Limana, rekao je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u ostavci Andrej Maročko.
Oni su zaustavljeni i naneti su im gubici u ljudstvu i tehnici, nakon čega su se vratili na ranije položaje.

Dobili naređenje da napuste Bahmut?

Komandant ukrajinskih snaga izjavio je da je njegova jedinica dobila naređenje da odmah napusti Artjomovsk (ukrajinski Bahmut).

Podsetimo, član Odbora ukrajinske Rade za nacionalnu bezbednost i odbranu Sergej Rahmanjin izjavio je juče da je situacija u Artjomovsku kritična i da, sa vojne tačke gledišta, nema svrhe braniti grad po svaku cenu. Glavni problem je što su ruske jedinice presekle sve puteve za snabdevanje Ukrajinaca.

Američka TV stanica Si-En-En objavila je izjavu jednog ukrajinskog vojnika koji je priznao da je situacija u tom gradu znatno gora nego što se to zvanično saopštava. Artjomovsk se nalazi na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajinaca severno od Gorlovke.