05.03.2023.

14:21

Foto: AP/Google Maps/Youtube Printscreen

Planeta

OVO NIJE DOBRO ZA RUSE! Trupe iz BRITANIJE stigle u Zaporožje, Kijev skupio OGROMNU SILU, Rogov ALARMIRAO rusku javnost - OZBILJNO JE, KRENUĆE KA KRMU!?

- Prema dostupnim operativnim podacima, režim Zelenskog formira udarne snage za ofanzivu u južnom pravcu. Govorimo o pripremi prolećne ofanzive na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi se došlo do obala Azovskog mora. Glavni zadatak je presecanje naše grupe i kopnenog koridora do Krima - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, rezerve ukrajinske vojske koncentrisane su uglavnom u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine , ali se nalaze i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

- Danas je tamo već prebačeno oko 12.000 ljudi. Velika je verovatnoća da će militanti Zelenskog odlučiti da krenu u ofanzivu krajem marta - početkom aprila - naglasio je Rogov.

Podsetimo, Rogov je danas takođe govorio o prebacivanju ukrajinskih trupa u iz Velike Britanije u Zaporožje. On tvrdi da je Kijev u poslednjih nekoliko dana prebacio oko 3.500 vojnika obučenih u Velikoj Britaniji u deo Zaporoške oblasti koja se nalazi pod njegovom kontrolom.

- Poslednjih dana u grad Zaporožje stiglo je oko 3.500 ukrajinskih militanata koji su prošli obuku u Britaniji - rekao je Rogov Sputnjiku.

Prema njegovim rečima, obuka vojnika u Velikoj Britaniji trajala je oko 3,5-4 nedelje.

Region Zaporožja postao je subjekt Ruske Federacije nakon referenduma održanog u septembru 2022, čije rezultate Kijev ne priznaje i nastavlja da granatira teritoriju. Danas je više od 70% Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije, dok je regionalni centar, grad Zaporožje, ostao pod kontrolom ukrajinskih trupa.