07.03.2023.

08:31

Foto: Tanjug/AP

Planeta

KINESKA ŠAMARČINA AMERICI! Peking najavio ŽESTOKU BORBU protiv formiranja "AZIJSKOG NATO", plan Vašingtona za OBUZDAVANJE Kine OSUĐEN na PROPAST?!

On je to izjavio na konferenciji za novinare na marginama sednice Nacionalnog narodnog kongresa Kine koja se održava u Pekingu.

- Indo-pacifička strategija Sjedinjenih Država se razmeće sa slobodom i otvorenošću, dok u stvarnosti ujedinjuje i angažuje grupe u različitim zatvorenim i isključivim malim krugovima. U njoj se navodi da SAD podržavaju regionalnu bezbednost, ali u stvari izazivaju konfrontaciju i planiraju da sklope azijsko-pacifičku verziju NATO-a - rekao je ministar.

On je istakao da Vašington, kada kaže da njegova politika u regionu doprinosi regionalnom prosperitetu, zapravo želi da uništi proces regionalne integracije.

Sjedinjene Države otvoreno izjavljuju da oblikuju strateško okruženje Kine, rekao je on, „što tačno otkriva pravu svrhu indo-pacifičke strategije za obuzdavanje Kine“.

Ova politika je štetna po dugoročne interese zemalja regiona, a njeni ciljevi se ne mogu realizovati, naglasio je Ćin Gang.