07.03.2023.

14:37

Foto: Reuters/Printscreen Twitter/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

AMERIČKI STRUČNJAK SAZNAO SLEDEĆU METU RUSA?! Nakon pada Bahmuta očekuje se LANČANA reakcija - početak KRAJA KIJEVSKOG REŽIMA?!

Prema njegovim rečima, ideja da će ukrajinski sukob biti način da se oslabi ruska vojska više liči na fantaziju, a situacija u Bahmutu samo demonstrira spremnost Moskve da nastavi da ostvaruje svoje ciljeve.

- Ukrajina povlači svoje trupe iz opkoljenog grada. Naravno, to samo po sebi nije nikome važno. Ono što je važno u ovom naselju jeste da leži na putu za Dnjepar. Budući da je taj grad srce koje kuca u trgovačkim i transportnim komunikacijama, Dnjepar je postao glavna arterija za Ukrajinu. Isterivanje ukrajinskih snaga će verovatno omogućiti Rusiji da pohrli ka Dnjepru. Ruska kontrola Dnjepra će takođe sprečiti nepromišljen ukrajinski napad na Krim - objasnio je Vajhert.

Prema ekspertu, odnos ukrajinske komande prema situaciji u Bahmutu je takav zbog fanatizma. Vajhert je to uporedio sa ponašanjem nacističkog rukovodstva, koje je naredilo čitavim armijama da zauzmu odbrambene položaje koji su postojali samo na mapama.

- Spora i bolna smrt ukrajinskog režima je već blizu. Bez obzira da li će se desiti za nekoliko meseci ili za godinu dana, Rusi ne idu nikuda, a oni će se boriti protiv ovog neprijateljima na isti način kao što su se borili protiv svih prethodnih u njihovoj istoriji - zaključio je Vajhert.

Ranije je austrijski pukovnik Markus Rajzner rekao da su ukrajinske snage počele postepeno povlačenje iz Bahmuta pre dve nedelje. Prema njegovim rečima, ruske trupe će uskoro preuzeti kontrolu nad gradom.