07.03.2023.

20:03

Foto: twitter.com/printscreen

Planeta

UKRAJINSKA VOJSKA: "Osveta za našeg heroja je neizbežna"

Podsetimo, juče se društvenim mrežama proširio snimak na kome se, po svemu sudeći, vidi kako ruski vojnici pucaju u nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika. Na snimku, koji ne objavljujemo zbog izuzetno uznemirujućeg sadržaja, vidi se nenaoružani muškarac u ukrajinskoj uniformi kako puši cigaretu i govori „Slava Ukrajini“.

"Osveta za našeg heroja je neizbežna"

Prema prvim informacijama, streljani vojnik je bio pripadnik 30. mehanizovane brigade Timofij Mikolajovič Šadura“, saopštila je ukrajinska kopnena vojska u Telegramu dan nakon što je snimak objavljen na društvenim mrežama. Portparol brigade Anatolij Javorski rekao je za AFP da je 41-godišnji vojnik, mobilisan u decembru, iz okoline Žitomira, na zapadu zemlje.

Telo vojnika nalazi se na okupiranoj teritoriji i njegova „konačna” identifikacija biće moguća tek nakon predaje (ukrajinskim vlastima) i veštačenja, dodaje vojska, dok mediji pominju drugo ime. „Osveta za našeg heroja je neizbežna“, obećala je vojska i navela da je pokojnik proglašen nestalim 3. februara, dok je učestvovao u borbama za Bahmut u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Zelenski: Pronaći ćemo ubice

Na snimku od deset sekundi vidi se čovek u vojnoj uniformi, nenaoružan, kako mirno puši poslednju cigaretu. Drugi, koji se ne vidi, kaže svom saborcu na ruskom "pucaj". „Slava Ukrajini!“ — uzvikuje Ukrajinac i odmah pada sa mitraljeza. Muški glas iza kamere kaže: "Umukni, kopile."

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da će „pronaći ubice“, a njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zatražio je istragu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o tom slučaju. Ruske vlasti nisu komentarisale snimak.