09.03.2023.

23:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

KIJEV OVO NE ŽELI DA ČUJE, ALI... ŠEF CIA BERNS: NAREDNIH ŠEST MESECI BIĆE KRITIČNI! RITER: UKRAJINA OSTAJE BEZ CRNOG MORA!

Za vreme saslušanja u nadležnom komitetu Predstavničkog (donjeg) doma Kongresa SAD, dodatno je ukazao:
          
- Prema našim obaveštajnim podacima, naredna četiri, pet ili šest meseci biće kritični na bojnim poljima u Ukrajini.

Priznao je da ruska vojska u tom periodu može ostvariti „neke taktičke uspehe", ali je ocenio da ti uspesi neće biti previše značajni.
          
Drugi svetski poznati Amerikanac - bivši inspektor UN za oružje u Iraku -  marinski obaveštajac Skot Riter - uveren je da Rusija uskoro može Ukrajinu lišiti pristupa Crnom moru.
          
Pritom je ukazao: „Posle Odese, počeće borbe za teritoriju do Pridnjestrovlja. Oružane snage Ruske Federacije napraviće kopneni most i odseći Ukrajinu od Crnog mora"
          
Skot, koji je jedan od najboljih američkih znalaca situacije na ukrajinskim frontovima, nije objasnio kakav „most" ima u vidu.
          
Potpukovnik britanske vojske Stjuart Kroford je javno poručio ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da primarni ratni cilj treba da mu budu zauzimanje Krima i izbijanje Oružanih snaga Ukrajine na Azovsko more i uzimanje grada Kerč koji kontroliše ulaz u njega.
          
Ukrajinski pukovnik Petro Černik rekao je da Kijev razmatra opciju „blokade Krima radi njegovog iscrpljivanja".
           
Sa pripajanjem republika Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti Rusiji, Azovsko more je u potpunosti prešlo pod kontrolu Moskve.