11.03.2023.

18:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PRIGOŽIN SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA UKRAJINE! Šef VAGNERA doneo neočekivanu odluku, obećao i šta će uraditi ako pobedi

- Gledajući sve oko sebe, imam političke ambicije. Odlučio sam da se kandidujem za predsednika 2024. Za predsednika Ukrajine - rekao je Prigožin u video snimku objavljenom na Telegramu.

On je dodao da očekuje da će se za ovu funkciju takmičiti sa bivšim predsednikom Petrom Porošenkom i sadašnjim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- Ako pobedim na predsedničkim izborima u Ukrajini, momci, onda će sve biti u redu, neće trebati nikakve granate - rekao je on.

"Ja ne idem nigde"

Odgovorio je i na pitanje zašto se žali na slabu zalihu municije i ne kupuje je sam. Prigožin je istakao da bi, ako bi sve kupio svojim novcem, to bilo „upravljanje državom, a ne biznis”. Prema njegovim rečima, Vagneru je svakog meseca potrebno oko 10.000 tona municije vredne oko milijardu dolara.

Govoreći o ljudskim gubicima, Prigožin je naglasio da „borci u ratu u svakom slučaju ginu, rat se izmišlja da jedna vojska ubije drugu“. On je negirao navode da je bio u dosluhu sa ukrajinskim vlastima i da će "zbog novca i ukidanja sankcija" napustiti zonu borbenih dejstava "u pravom trenutku".

- Ne idem nigde. Pitanje je: ko je uzeo novac kada smo mi ’napravili gest dobre volje‘ i predali Herson, Harkovsku oblast i mnoge druge (teritorije)? - rekao je aludirajući na ruske vojne komandante. U odvojenom saopštenju, Prigožin je saopštio da su centri za regrutaciju Vagnera otvoreni u 42 ruska grada.