11.03.2023.

23:17

Foto: Tanjug/AP

Planeta

OVO JE CRVENA LINIJA PREKO KOJE SRPSKA NIĆE IĆI! Dodik: Ocene Stejt departmenta netačne i spekulativne

Pitanje imovine predstavlјa crvenu liniju preko koje Republika Srpska neće ići, izjavio je Dodik, prenosi RTRS.
On je poručio da Republika Srpska apsolutno poštuje Ustav i Dejtonski sprazum, dok SAD to ne čine, što prema njemu, pokazuju i potezi Stejt departmenta.
Ukoliko želite da napravite antidejtonsku BiH, kao što je pravite sve do sada, mi u toj BiH nećemo biti, izjavio je Dodik za Srnu.


Dodik je naglasio da BiH nije nadređena Republici Srpskoj, a da Amerikanci žele da naprave upravo to.
- Niti je BiH država, niti će ikada biti, niti će ikada ovladati ovom imovinom. Ova imovina pripada Republici Srpskoj, to neće zaustaviti ni Stejt department - naglasio je Dodik.


Komentarišući reagovanja američkih zvaničnika na Nacrt izmena krivičnog zakonika i najavlјeni Zakon o nevladinim organizacijama Republike Srpske, Dodik je naglasio ''da Srpska samo prati Sjedinjene Američke Države, kao zemlјu najviših standarda kada je reč o slobodi i zaštiti lјudskih prava'', prenosi RTRS.


Dodik je licemernim ocenio saopštenje američke ambasade u BiH, u kojem nedemokratskim ocenjuju najavlјeni Zakon o nevladinim organizacijama.
On je rekao da je Republika Srpska inspirisana američkim zakonom i najvišim standardima u zaštiti lјudskih prava i sloboda, među kojima je i sloboda govora.
Američki Stejt department reagovao je u petak povodom izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima je komentarisao raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.
- SAD odbacuju izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima se potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznose višestruke pretnje o otcepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine - saopštio je Stejt department.


U saopštenju se tvrdi i da “član 3. Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti da poštuje odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”.