12.03.2023.

12:41

Foto: AP/Printscreen Twitter

Planeta

RUSI U ČUDU - ODAKLE IM OVOLIKO?! Ukrajinci povukli OČAJNIČKI potez za SPAS BAHMUTA, bacaju SVE ŠTO IMAJU u odbranu grada, ako se ovako nastavi...

Jurišnici grupe Vagner pokazali su dopisnicima RIA Novosti oboreni FPV - neprijateljski dron koji su ukrajinske trupe koristile za napad na jurišne jedinice.

- Neprijatelj često koristi bespilotne letelice kamikaze u Bahmutu. Civilne FPV bespilotne letelice opremljene su improvizovanim eksplozivnim napravama i koriste se kao municija - rekao je borac iz grupe Vagner.

On tvrdi da, pošto se oklopna vozila retko koriste prilikom juriša na Bahmut, ukrajinske snage bezbednosti uglavnom love grupe koje se bave evakuacijom ranjenika i transportom namirnica i municije na prednje položaje.

Prema rečima sagovornika agencije, cena takvog drona je oko 35 hiljada rubalja (430 evra). Takva jeftinost omogućava masovno snabdevanje fronta oružjem ove vrste. On je napomenuo da se svakim danom beleži sve više slučajeva upotrebe ovakvih dronova.

FPV dronovi (skraćeno od First Person View) se kontrolišu pomoću video signala sa drona u realnom vremenu. Pilot koji kontroliše takav dron ima pred sobom sliku primljenu sa kamere.