12.03.2023.

21:00

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) FINSKA NUDI KIJEVU AVIONE I TO NI MANJE, NI VIŠE NEGO LOVCE 'HORNET'! Helsinki se igra opstankom, za Putina je to "crvena linija"!

Finska premijerka Sana Marin je tokom posete Kijevu izjavila je da je Helsinki otvoren za razgovor o slanju svojih borbenih aviona F/A-18 "hornet".

Marin je stav Finske obrazložila time što je Helsinki svejedno u procesu nabavke novih aviona, koji bi zamenili postojeće modele u finskom vazduhoplovstvu, piše tamošnji portal "Ile".

- Mislim da bismo mogli da razgovaramo o 'hornet' lovcima - da li bi bilo moguće ponuditi ih Ukrajini i kakva je obuka za to potrebna - rekla je ona.

Marin je naglasila da su sve aktuelne rasprave o borbenim avionima u najranijoj fazi i da će po tom pitanju biti potrebna obimna saradnja zapadnih saveznika.

Finska je 2021. godine najavila nabavku 64 borbena aviona pete generacije F-35A od SAD kako bi zamenila svoju flotu koju čine "horneti". Očekuje se da će prvi F-35 stići u Finsku 2025. godine.

Varšava tvrdi da je spremna da udovolji zahteve Kijeva za borbenim avionima i prebaci svoje sovjetske mlaznjake MiG-29 u Ukrajinu. Još se ne zna hoće li još neka NATO članica uslišiti kontinuirane zahteve Kijeva.

Holandski premijer Mark Rute je takođe rekao da "ne postoje tabui" u naoružavanju Kijeva, ali je dodao da bi avioni "bili veoma veliki korak."

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer poručila je početkom meseca da dolazak ukrajinskih pilota na obuku u SAD ne menja prethodne izjave iz Vašingtona o tome da slanje aviona Kijevu nije planirano.