13.03.2023.

11:28

Foto: Reuters/AP/Printscreen Twitter

Planeta

Garibašvili očitao lekciju Zelenskom: Ne mešajte se u političku situaciju u Gruziji

Tokom protesta protiv zakona o "stranim agentima" za koji su kritičari rekli da signalizuje autoritarnu promenu u Gruziji, Zelenski je zahvalio demonstrantima što su mahali ukrajinskom zastavom. Rekao je da time pokazuju poštovanje i Gruziji poželio demokratski uspeh.

Gruzijski parlament u petak je odustao od predloga zakona za koji su protivnici rekli da je inspirisan ruskim zakonom iz 2012.

U emisiji gruzijskog kanala IMEDI, Garibašvili je izjavio kako se ukrajinski političari direktno mešaju u unutrašnje stvari Gruzije.

- Spomenuli ste apel Zelenskog... Kada osoba u ratu ima vremena za komentarisanje aktivnosti koje ovde provodi nekoliko hiljada ljudi, to je dokaz da je on motivisan da se ovde nešto dogodi, nekakve promene - rekao je gruzijski premijer pa nastavio kritizirati druge političare i ljude iz javnog života Ukrajine. 

- Proteste su komentarisali Kličko, advokat Mark Fejgin i još neki opskurni ljudi. Neki nesretni gubitnici kažu da su u Gruziji potrebne promene, državni udar... To je direktno mešanje u unutarnje stvari zemlje - komentirao je Garibašvili.

Na kraju razgovora s kanalom IMEDI, premijer Gruzije je poručio kako vladajuća stranka Gruzijski san neće dopustiti otvaranje novog fronta u zemlji koji bi trebao biti okrenut prema Rusiji.

- Savetujem ukrajinskim vlastima da prvo vode računa o sebi i svojoj zemlji. Nećemo dopustiti učestvovanje Gruzije u sukobu između Rusije i Ukrajine. Spoljni elementi pokušavaju da uvuku našu zemlju u sukob - rekao je gruzijski premijer.