15.03.2023.

15:25

Foto: Twitter/Printscreen

Planeta

(VIDEO) GORE OD SAMOG PAKLA! Stravičan snimak RUSKOG napada u UGLJEDARU, užarena MASA sa NEBA uništava SVE pred SOBOM, posledice su JEZIVE!

Capilenko je ovu vest objavio na svom Telegram kanalu.

Postoje navodi da je Grupa „V“ Oružanih snaga Ruske Federacije koristila zapaljivu municiju tokom napada na pozicije ukrajinskih snaga u Ugljedaru.
 

Nakon napada, na Telegram kanalima se pojavio snimak posledica navodnog napada na Ugljedar. Na snimku se može videti uništeni tehnika i oružje ukrajinskih snaga.

Ukrajinski vojnici su objavili i video snimak napada od 11. marta, kada je takođe navedeno da je upotrebeljena zapaljiva municija.

Ukrajnci tvrde da je upotreba ovog oružja protiv Ukrajine dokumentovana je još 2014. godine, tokom rata u Donbasu.

Šta su zapaljive granate

Ovo oružje uključuje zapaljive materije i sredstva za njihovu borbenu upotrebu. Namenjeno je uništavanju ljudstva, oštećenju naoružanja i vojne opreme, zgrada i drugih objekata.

Zapaljivi projektili su dizajnirani da uništavaju neprijateljsku ljudsku snagu i opremu stvaranjem jake vatre, kao i direktnim pogotkom.

Glavne karakteristike

Zapaljivi projektil daljinskog dejstva se sastoji od tela, glave zavrtnja, elemenata za paljenje (metalne školjke punjene zapaljivim materijama), dijafragme, udarnog punjenja i daljinskog detonatora (cevi). U letu, snaga vatre iz detonatora nakon određenog vremenskog perioda zapaljuje elemente

Barutni gasovi punjenja otkidaju glavu i izbacuju zapaljive elemente velikom brzinom (temperatura sagorevanja do 3000 °C).

Dejstvo zapaljivog projektila je slično vatrometu. Kada projektil pukne u vazduhu, iz njega izlete mnoge male svetle čestice koje polako padaju na zemlju.

Najzastupljenije zapaljive supstance na bazi naftnih derivata su napalmi. Dobijaju se dodavanjem tečnom gorivu, najčešće benzinu. Napalmi imaju sposobnost da se lako zapale i zagreju do temperature od 1200ºS. Padajući na zemlju, lepe se za površine raznih predmeta, sagorevaju sa pristupom kiseoniku i teško se gase.