16.03.2023.

06:15

Foto: youtube.com/printscreen

Planeta

NIJE DOBRO NIKAKO, SITUACIJA MOŽE DA ESKALIRA! Italijanski ministar upozorava: Da bismo izbegli najgori scenario potrebno je...

Pad američkog drona u Crnom moru označio je trenutak velike tenzije u odnosima između Moskve i Vašingtona, izjavio je u sredu italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani. On je takođe pozvao Zapad i Rusiju da budu oprezni kako bi izbegli direktan sukob.

SAD su u utorak optužile Rusiju da je oborila bespilotnu letelicu MK-9 Reaper, primećenu kod obale Krima dok je obavljala izviđački let. Vašington je tvrdio da je letelica bila u rutinskoj misiji u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ju je presreo par ruskih Su-27, koji su bacili gorivo na dron, pri čemu se jedan mlaznjak sudario sa elisom Reapera.

Rusija je, međutim, insistirala da njeni lovci nisu ni došli u kontakt sa američkim dronom niti su pucali iz oružja, dodajući da je MK-9 „otišao u nekontrolisani let“ i da se srušio „kao rezultat oštrih manevara“.

Informer

Govoreći za TV kanal Ski TG24, Tajani je sugerisao da su, iako su i SAD i Rusija zauzele oštre stavove povodom incidenta, pokušale da „aferu ne pretvore u casus belli“.  Ima čvrstine, ali nema želje za eskalacijom“, istakao je on.

Međutim, u sadašnjoj klimi, situacija bi mogla da eskalira „zbog ljudske greške ili agresivnog delovanja pojedinca“, upozorio je ministar.

Da bismo izbegli najgori scenario, „potrebno nam je mnogo opreza od strane onih koji su angažovani na granicama Evrope i NATO-a“, objasnio je Tajani.

Njegovi komentari dolaze nakon što je koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi rekao za CNN u utorak da Vašington sigurno ne želi da sukob u Ukrajini „eskalira dalje od onoga što je već učinio ukrajinskom narodu“. Međutim, američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da će, uprkos incidentu, SAD i dalje „nastaviti da lete i deluju gde god to međunarodno pravo dozvoljava“.

Takođe u utorak, osuđujući incident kao „provokaciju“, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je signalizirao da Rusija „nije tražila konfrontaciju“ sa Vašingtonom.

U sredu je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva nije imala kontakte na visokom nivou sa Vašingtonom zbog pada drona. On je dodao da, iako su odnosi između Moskve i Vašingtona trenutno u „žalosnom stanju“, Rusija „nikada nije odbila konstruktivan dijalog“.