17.03.2023.

16:25

Foto: Reuters

Planeta

UKRAJINA ĆE ZAPAMTITI KO JE BIO UZ NJU U NAJMRAČNIJEM TERNUTKU, ONI KOJI NISU...! Kuleba zapretio državama Afrike, Azije i Južne Amerike

Ukrajinski šef diplomatije izjavio je da će Kijev pri donošenju budućih odluka uzeti u obzir odluke svake države od momenta kada je Rusija počela invaziju, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Kuleba je upozorio i da odlaganje isporuke oružja sa Zapada "košta Ukrajince života" i da "kada je jedna isporuka odložena za samo dan, to znači da će na frontu neko izgubiti život".

On je objasnio da će države koje sada nisu podržale Ukrajinu, i "maltretirale" su Kijev tokom rata, "skupo platiti u budućnosti".

Zapadne države snažno su se ujedinile u podršci Ukrajini ali su mnoge države Afrike, Azije i Južne Amerike ostale po strani.

- Ako neko u svetu misli da način na koji se neka država ponašala ili tretirala Ukrajinu u najmračnijem trenutku njene istorije neće biti uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa, on jednostavno ne zna kako funkcioniše diplomatija - rekao je Kuleba.

On se osvrnuo na borbe koje se vode oko ukrajinskog grada Bahmut i rekao da je od velike važnosti jer bi njegovo osvajanje Rusiji značilo otvoren put ka drugim gradovima.

- Svaki rat se završava za pregovaračkim stolom. Moj cilj kao ministra spoljnih poslova je da osiguram da Ukrajina stigne do stola nakon odlučujućeg uspeha na bojnom polju - izjavio je šef diplomatije.

Kuleba je objasnio da to znači izgradnju najjačih mogućih koalicija za podršku i saveza koji, kako navodi, u ovom trenutku ne uključuje poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju.

- Duboko žalim što papa Franja nije našao za shodno da poseti Ukrajinu od kada je rat počeo - rekao je on.

U osvrtu na najavljenu posetu Moskvi kineskog predsednika Si Đinpinga, Kuleba je rekao da ne misli da je Peking "spreman da počne sa naoružavanjem Rusije".