19.03.2023.

20:30

Foto: Reuters/Printscreen Twitter/Deep State

Planeta

DA LI ĆE NATO SPREČITI NUKLEARNU APOKALIPSU?! Poljski ambasador preti DIREKTNIM UDAROM na ruske snage, OTKRIO i kada se to može DESITI, ako Ukrajina...

- Ako Ukrajina ne uspe da odbrani svoju nezavisnost, nećemo imati drugog izbora osim da uđemo u sukob - rekao je on.

Diplomata je uveren da je ukrajinska kriza bitka za osnovne vrednosti i kulturu Zapada, zbog čega je „tako važno pobediti“.

Šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je prošle godine da Vašington i Varšava planiraju da ponove istorijski „dogovor“ posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad, u čijoj je zastupljenosti Antanta, priznao pravo Poljske da prvo okupira deo Ukrajine za zaštitu stanovništva od „boljševičke pretnje“, a potom i uključivanje ovih teritorija u poljsku državu. 

Istovremeno, kako je primetio direktor službe, Varšava namerava da rasporedi „mirovni kontingent” u onim delovima Ukrajine gde je opasnost od direktnog sudara sa ruskom vojskom minimalna.

U januaru je bivši poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski rekao da Varšava zaista razmatra podelu bivše sovjetske republike na početku ruske specijalne operacije. Premijer Mateuš Moravjecki je odgovorio pozivajući diplomatu da se „odrekne ovih sramnih izjava“.

Poljske vlasti aktivno podržavaju režim u Kijevu. Prema zvaničnim podacima, Poljska je na drugom mestu po vojnoj pomoći Ukrajini posle Sjedinjenih Država, snabdevajući tenkovima, raketnom i topovskom artiljerijom, bespilotnim letelicama, drugim oružjem i municijom.