21.03.2023.

13:17

Foto: Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

"OBARAJU DRONOVE CRNOM MAGIJOM!" Ukrajinci u šoku, od ruskog TAJNOG ORUŽJA letelice bukvalno POLUDE, svaki napad osuđen na propast - KAKO PROTIV OVOG?!

- Rusi rade crnu magiju u elektromagnetnoj odbrani. Oni mogu da ometaju signale, utiču na GPS, šalju dronove na pogrešnu visinu, samo da bi ih naterali da padnu sa neba - kaže ukrajinski izvor

Prema tom izvoru, ukrajinske trupe će u narednim mesecima dobiti „značajne i visokotehnološke kapacitete“. Ipak, prema njegovim rečima, neće im biti lako da se bore protiv Ruske Federacije.

Pretnja od kopnene protivvazdušne odbrane znači da se ukrajinski izviđački dronovi imaju problem da vide više od 15 kilometara iza ruskih linija, kaže jedan stručnjak sa nedavnim iskustvom u posmatranju operacija dronova.

Mask osujetio planove Ukrajinaca

Činilo se da su u ranoj fazi Ukrajinci polagali nade u kontrolu dronova iza ruskih linija na satelitima Starlink Ilona Maska, koji rade na frekvencijama koje Rusi teško mogu da ometaju.

Napad pomorskih dronova na rusku crnomorsku flotu u oktobru je navodno dobro iskoristio ovaj jaz.

Ali Mask, očigledno zabrinut zbog eskalacionog efekta takvih poteza, uskočio je tamo gde se ruska tehnologija pokazala nesposobnom. Starlink sada koristi tehnologiju "geofensinga" da blokira korišćenje svojih terminala — ne samo iznad teritorije koju je zauzela Rusija u Ukrajini, već i, prema ukrajinskom vojnom obaveštajnom izvoru, iznad vode, i kada se prijemnik kreće brzinom većom od 100 km na sat.