30.03.2023.

08:00

Foto: AP photo

Planeta

ZELENSKI OTKRIO DA GA ZAPAD UCENJUJE! AKO PADNE BAHMUT, PRIMORAĆE ME NA MIR SA PUTINOM! Šef režima u Kijevu više neće da ćuti!

On je istakao da samo iz tog razloga vodi najkrvaviju bitku od početka rata, koju čak i prema zapadnim izveštajima dobija Rusija.

Putin voli krv

Zelenski je dao intervju za Asošiejted pres, čiji su ga novinari pratili tokom posete severnom regionu Sumi. On je tom prilikom objasnio zašto mu je važna pobeda u Bahmutu, odnosno Artjomovsku, kako ga Rusi zovu.

- Ako izgubimo Bahmut, naše društvo će osetiti umor. Naš narod će me pritiskati da napravim kompromis sa njima (Rusima) - rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Rusija bi bila ohrabrena ukoliko bi osvojila Bahmut.

- Ruski predsednik Vladimir Putin bi 'prodao' tu pobedu Zapadu, njegovom narodu, Kini i Iranu. Ako oseti krv, ako samo namiriše da smo slabi, on će sve više i više pritiskati - izjavio je Zelenski.

On je uporedio rat sa kolačem.

- Ne smemo da izgubimo nijedan korak jer je rat kao kolač. Sastoji se iz delova pobede. Male pobede, mali koraci - naveo je Zelenski.

Hoće da mu Si dođe na noge

Zelenski bi voleo da mu kineski predsednik Si Đinping dođe na noge - u Kijev.
- Spremni smo da vidimo Sija ovde. Želim da razgovaram sa njim. Imao sam kontakt sa njim pre ruske agresije, ali tokom cele ove godine, više od jedne godine, nismo razgovarali - rekao je Zelenski.
Njemu smeta to što je Si prošle nedelje posetio Vladimira Putina u Moskvi, što on vidi kao podršku Rusiji u ratu sa Ukrajinom.

Kako je istakao, svestan je da uspeh njegove zemlje u ratu u velikoj meri zavisi od međunarodne vojne podrške, posebno iz SAD i Zapadne Evrope. Njega, međutim, brine da bi smena političkih snaga u Vašingtonu mogla da utiče na rat, s obzirom na to da se bliže predsednički izbori i da republikanci kažu da će prestati da naoružavaju Ukrajinu.

- Sjedinjene Države zaista razumeju da nećemo pobediti ako prestanu da nam pomažu - rekao je Zelenski.

Ogromni gubici

Amerika i ostatak NATO, inače, odavno su savetovali Zelenskog da odustane od Bahmuta, navodeći da taj grad, iako je čvorište puteva za snabdevanje ukrajinske vojske na istoku, nije baš toliko vredan. Ukrajinski predsednik je, međutim, uporan da mora da odnese pobedu u Bahmutu, za šta ima male šanse. On stalno tvrdi da je u pitanju simbol Ukrajine, te konstantno šalje pojačanje u taj grad. Međutim, snage odane Kijevu trpe ogromne gubitke i ne uspevaju da naprave neki veći pomak. Prema navodima ukrajinskih vojnika, dosad su izgubili oko 10.000 ljudi.

S druge strane, i ruska vojska, kao i borci privatne armije "Vagner", koji u Bahmutu podnose najveći teret borbe, takođe trpe velike gubitke. Ipak, Rusi napreduju, osvajaju jedan po jedan objekat u gradu, budući da se bitke vode za svaku kuću i ulicu.

Prigožin: Praktično smo uništili ukrajinsku vojsku

Šef ruske grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je da je preuzimanje Bahmuta pri kraju. 
- Današnja bitka za Bahmut je već praktično uništila ukrajinsku vojsku, a, nažalost, teško je oštetila i vojnu kompaniju "Vagner" - izjavio je juče Prigožin.
U prilog njegovim rečima idu i snimci koji su juče objavljeni na društvenim mrežama. Na jednom od njih se vidi kako vagnerovci uništavaju kolonu ukrajinske vojske kod Bahmuta.
"Situacija u Bahmutu dostiže vrhunac. U gradu se vode žestoke borbe, oružane snage Ukrajine pokušavaju da pređu u kontranapad i povrate izgubljene pozicije. Ali sve takve pokušaje 'muzičari' odmah zaustavljaju. Ukrajinska kolona, ojačana borbenim vozilom pešadije i tenkom, uništena je snažnom artiljerijskom vatrom vagnerovaca", navedeno je u opisu videa.