01.04.2023.

09:20

Foto: AP/Tanjug

Planeta

NAČELNIK GENERALŠTABA SAD RAZBIO SVE ILUZIJE KIJEVA I ZAPADA! Pobeda Ukrajine ove godine malo verovatna: To je veoma težak vojni zadatak!


Kako je naveo u intervjuu za Defense One na "okupiranom delu Ukrajine ima još nekoliko stotina hiljada ruskih vojnika".

 - Mislim da to neće biti urađeno u skorije vreme ove godine - rekao je Mili.

Osloboditi sve ukrajinske teritorije od Rusa je veoma, "veoma težak vojni zadatak“, dodao he američki general.

- Vidimo nekoliko stotina hiljada Rusa koji su još uvek u okupiranoj Ukrajini. Ne kažem da je to (deokupacija teritorija – prim. aut.) nemoguće uraditi. Samo kažem da je to veoma težak zadatak - kaže šef Združenog generalštaba SAD.


Kada je reč o isporukama oružja Kijevu, Mili je rekao da SAD imaju malo raketa velikog dometa.

- Imamo relativno malo raketa ATACMS a moramo i da se uverimo da i mi imamo dovoljne zalihe municije.  I domet oružja – mislim da postoji izvesno preterivanje u tome šta ATACMS može, a šta ne može - rekao je američki general.

On je dodao da je Ukrajincima bolje da umesto američkih sistema koriste britanske bespilotne letelice.

Informer

General Mark Mili nije optimista po pitanju ishoda rata u Ukrajini

Istovremeno, po svemu sudeći, ne postoje samo vojni razlozi da se ne šalju projektili u Ukrajinu. Mili je, ne ulazeći u detalje, objasnio da postoji i „političko rešenje“.

Treba napomenuti da je prema otvorenim podacima oko 4.000 takvih projektila u službi SAD. S obzirom na potrošnju municije bilo koje vrste u Ukrajini, deo ovih zaliha prebačen Oružanim snagama Ukrajine će po svemu sudeći brzo biti potrošen.

ATACMS je balistička raketa koja leti do 300 kilometara i lansirana je sa MLRS instalacija, koje su već prebačene u Ukrajinu. Takav domet razaranja bi omogućio Oružanim snagama Ukrajine da udare po celoj teritoriji Krima.