02.04.2023.

06:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

POKUŠAĆE DA ZABIJU KLIN! Ovde bi Kijev mogao da krene svom silinom, analitičari predviđaju: Probaće da preseku ruske trupe na pola!

 

Oni će nastojati da probiju kopneni koridor između Rusije i Krimskog poluostrva, krećući se od Zaporožje prema Melitopolju i Azovskom moru, rekao je Oleg Ždanov, bivši komandant operativne kontrole Glavnog štaba ukrajinskih oružanih snaga.

To bi "podelilo ruske trupe na dve polovine i preseklo linije snabdevanja jedinicama koje se nalaze dalje na zapadu, u smeru Krima", rekao je Ždanov.

Ukrajini će pomoći dotok moćnog zapadnog oružja, uključujući nemačke i britanske tenkove, haubice i milion komada municije.

- Sam broj tenkova znači da se može zabiti dublji klin u ruske pozicije - rekao je Džejms Niksi, direktor programa za Rusiju i Evroaziju u Četam Housu, tink tenku u Londonu.

Ali ulozi su visoki, a saveznici verovatno očekuju napredak na bojnom polju u zamenu za svoju skupu opremu. Poraz Ukrajine bi "imao globalne posledice i neće biti takve stvari kao što je evropska bezbednost kako je mi shvatamo", rekao je Niksi.

Institut za proučavanje rata veruje da će Ukrajina verovatno morati da preduzme niz ofanziva s dvostrukim ciljevima.

Ili "uveriti Putina da prihvati kompromis" ili "stvaranje vojne realnosti dovoljno povoljne za Ukrajinu da Kijev i njegovi zapadni saveznici mogu delotvorno da zamrznu sukob sami, bez obzira na Putinove odluke", ocenio je tink tenk.