01.04.2023.

13:29

Foto: Reuters

Planeta

SUKOBI NA ULAZU U KIJEVSKU LAVRU! (VIDEO)

Kako navodi, kod zidina Kijevsko-pečerske lavre okupile su se pristalice i Ukrajinske pravoslavne crkve i PCU, kada je pristalica PCU nasrnuo na monaha, ali je sukob ubrzo zaustavljen.

"Kod zidina lavre okuplja se sve više ljudi, kako pristalica UPC, tako i 'Pravoslavne crkve Ukrajine'. U jednom momentu je došlo do koškanja. Pristalica 'Pravoslavne crkve Ukrajine' je napao monaha UPC, ali je tuča prekinuta“, navodi se u izveštaju lista i dodaje da je situacija trenutno stabilna.

Prethodno je starešina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio da mu je uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

- Danas u 7.30 su mi uručili dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče… sada će biti izvršen pretres - rekao je on.

Pored dve tačke za koje ga sumnjiče navedeno je i da je proklinjao ukrajinskog predsednika. Mitropolit je objasnio da se radi o citatu iz jevanđelja. On je dodao da je sve ovo što se događa progon.

SBU je potvrdila da mitropolita sumnjiče po te dve tačke. Takođe su naveli da je on više puta vređao religiozna osećanja Ukrajinaca drugih veroispovesti, nastojeći da se prema njima razvije neprijateljski odnos i opravdavao je "agresiju Rusije".