02.04.2023.

11:31

Foto: AP/Photo

Planeta

VELIKA PRETNJA ZA KIJEV, KADA UDARI GLAD... Evropi PREKIPELO, Ukrajina zbog KLJUČNE namirnice može izgubiti NAJVEĆE saveznike, ako se ovo nastavi...

- Poljska i druge susedne zemlje su se složile da pomognu u donošenju žita iz Ukrajine na svetska tržišta nakon što je prošle godine bio blokiran izvoz zbog oružanog sukoba. Neke od ovih zaliha se sada akumuliraju u istočnoj Evropi i ugrožavaju egzistenciju lokalnog stanovništva - rekli su novinari.

Kako se navodi u članku, poljoprivrednici u Poljskoj, Rumuniji , Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj suočavaju se sa finansijskim problemima zbog niskih cena izazvanih prilivom ukrajinskog žita i ne mogu u potpunosti da prodaju svoje zalihe pre sledeće žetve.

Kako su primetili autori, ovaj problem, koji preti da destabilizuje evropska tržišta, naveo je političare u istočnom delu Evropske unije da sumnjaju u njihovu podršku Ukrajini. A nezadovoljni farmeri u Poljskoj i Slovačkoj, gde će se održati izbori, mogu glasati za one koji odluče da podrže svoj narod, a ne Kijev.

Premijeri nekoliko zemalja EU zatražili su 31. marta od šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da se umeša u krizu izazvanu prilivom žita iz Ukrajine.