03.04.2023.

06:15

Foto: Reuters/AP

Planeta

AMERICI SLEDI PAKAO BIBLIJSKIH RAZMERA, A RUSIJI... Klimatske promene prete da ZBRIŠU najveću silu dok Rusi za sebe pripremaju RAJ NA ZEMLJI?!

SAD zapljuskuju dva okeana i Meksički zaliv, imaju Stenovite planine, izbočena poluostrva poput Floride, na udaru su opozitnih olujnih formacija što je sve zajedno u kombinaciji idealno za formiranje najgorih vremenskih nepogoda, navodi se u izveštaju AP.

Prirodne okolnosti su samo deo priče, jer su ljudi dodatno pogoršali štošta, ukazuju američki stručnjaci i kažu kada se na sve pomenuto dodaju i klimatske promene.

- Očekuju nas ekstremniji vremenski događaji. Tornada, uragani, bujične poplave, suše, šumski požari, ledene oluje, snežne mećave, toplotni talasi, oluje sa grmljavinama, peščane oluje, monsuni, snažni cikloni i polarne mećave - upozorava šef Nacionalne uprave za okeane i atmosferu SAD Rik Spinrad.

Njujork tajms je ranije pisao o tome da Rusija može značajno da profitira od klimatskih promena

Nijedna zemlja nije u boljoj poziciji od Rusije da iskoristi klimatske promene. Rusija ima najveću kopnenu masu daleko od bilo koje severne zemlje. Nalazi se severnije od svih svojih južnoazijskih suseda, koji su zajedno dom najveće globalne populacije koja se brani od raseljavanja zbog porasta mora, suše i pregrejane klime, piše američki list.

List piše da je i Kanada, poput Rusije, bogata resursima i zemljom, sa prostorom za rast.

Očekuje se da će proizvodnja useva ove dve zemlje biti podstaknuta temperaturama zagrevanja tokom narednih decenija, iako se predviđa da će se prinosi na farmama u Sjedinjenim Državama, Evropi i Indiji smanjiti.

Slučajno,lukavom strategijom ili, najverovatnije, nekom kombinacijom ove dve stvari, koraci koje su ruski lideri neprestano preduzimali — podizanje zastava na Arktiku i podržavanje domaće proizvodnje žitarica, sve više su pozicionirali Rusiju da povrati svoj plašt supersile u toplijem svetu, navodi Njujork tajms.