05.04.2023.

22:39 >> 22:46

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RAKETE LETE! POČINJENI RATNI ZLOČINI! SRUŠIO SE UKRAJINSKI AVION! PUTIN NAREDIO! NATO UPOZORIO KINU! Amerikanci su krivi?

Duda: Rusija je počinila ratne zločine koji moraju biti kažnjeni

Rusija je počinila ratne zločine u Ukrajini koji moraju biti kažnjeni, rekao je danas poljski predsednik Andžej Duda.

''Ukrajina se nije mogla zastrašiti iako su mete napada civilni objekti, bolnice, vrtići...To su ratni zločini koji moraju biti izvedeni pred lice pravde, a zločinci moraju biti kažnjeni'', rekao je Duda, prenosi Rojters.

Zelenski: Rusija neće pobediti kada Ukrajinci i Poljaci stoje rame uz rame

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je poljskom narodu što je prihvatio ukrajinske izbeglice i pomogao u odbrani njegove zemlje od ruske invazije.

"Zahvaljujem se svakom poljskom gradu i mestu koje je postalo tako gostoljubivo za naše ljude. Zahvaljujem se što su ukrajinska deca mogla da žive s poštovanjem u Poljskoj", rekao je on.

On je izrazio zahvalnost što Ukrajinci mogu da žive kao punopravni stanovnici u Poljskoj, zahvalio se poljskim dobrovoljcima, kao i onima koji obučavaju ukrajinsku vojsku i svima koji se "mole za Ukrajince".

"Rusija neće pobediti Evropu kada Ukrajinci i Poljaci budu rame uz rame. Naučićemo ovo. I kao što smo uz vas, uživaćemo zajedno u našem miru, u svemu, u Evropskoj uniji. Zajedno u NATO. Ovo će biti nastavak naše sudbine kao dva slobodna naroda", zaključio je on.

Lukašenko: "Rakete lete, a vojna tehnika se kreće"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin započeli su dvodnevni samit u Moskvi na kojem se razgovaralo o oružju u Belorusiji.

"U vašoj kancelariji, kada smo razgovarali šta da radimo, ispostavilo se da postoji prilika za delovanje. Rakete lete i vojna tehnika se kreće, tako da ćemo sve savladati za malo vremena", rekao je Lukašenko, sedeći pored Putina.

Srušio se ukrajinski avion

U Brjanskoj oblasti Rusije srušio se ukrajinski laki avion, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Putin naredio

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da neophodno da se učini sve kako bi se novi regioni što pre integrisali u pravni i ekonomski prostor Ruske Federacije. 

Amerika ulazi u sukob?

Rusija i Sjedinjene Američke Države se nalaze u fazi gorućeg sukoba, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov u intervjuu radiju Sputnjik.

"Primećujemo direktno uplitanje te zemlje u hibridni rat protiv Rusije u raznim pravcima. Neki oblici tog rata su, jednostavno, nečuveni i oni nisu postojali i nisu mogli da postoje u periodu onog Hladnog rata", rekao je ruski diplomata.

Naveo je da se sada "nažalost, mnogo polemiše o nuklearnom sukobu".

Grosi o rešenjima za nuklearku u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarao je danas u Kalinjingradu sa ruskim zvaničnicima o rešenjima za obezbeđivanje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju trenutno drže ruske snage.

"U Kalinjingradu sam sreo visoke zvaničnike iz nekoliko ruskih agencija. Nastavljam sa svojim naporima da zaštitim nuklearnu elektranuu Zaporožju jer je to u interesu svih", naveo je Grosi na Tviteru.

Sijarto: Odluka Ukrajine "podriva princip jedinstva alijanse“

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da odluka da se Ukrajina pozove na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO "podriva princip jedinstva alijanse“.

Juče je u Briselu održan sastanak povodom prijema Finske u NATO, a sastanku je prisustvovao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, uprkos činjenici da Ukrajina trenutno nije članica NATO-a.

Sijarto je rekao da se Mađarska nada da "niko neće dovoditi u pitanje valjanost ranije odluke Alijanse da NATO neće biti strana u ratu koji se vodi u Ukrajini“.

Amerikanci su krivi?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je novoj američkoj ambasadorki u Moskvi Lin Trejsi da je podrška Vašingtona demonstrantima na Majdanu 2014. kriva za sukob u Ukrajini.

- Poštovana gospođo ambasadorko, ne želim da kvarim atmosferu predaje akreditiva i znam da se možda ne slažete sa mnom, ali ne mogu a da ne kažem da upotreba ovakvih instrumenata od strane Sjedinjenih Država u svojoj spoljnoj politici, tj. kao podrška takozvanim 'obojenim revolucijama', podrška u tom pogledu, državni udar Stejt departmenta u Kijevu 2014. na kraju je doveo do sadašnje ukrajinske krize - rekao je ruski lider.

"(akcije SAD) su takođe negativno uticale na degradaciju rusko-američkih odnosa.

Informer

Ruski tenk iz neposredne blizine gađao je ceo odred Oružanih snaga Ukrajine u šumama kod Kremene

▪ U početku je zadatak T-72 bio da pokrije evakuaciju ranjenih i suzbije neprijateljsku vatru.

▪ Pošto je izdržao udarac protivtenkovske granate, T-72 odvojenog jurišnog bataljona „Ural“ (CVO) uništio je skoro celu strukturu i ljudstvo neprijatelja.


 

RUSKI PVO SPREMAN! Primećen NLO na nebu!

Neidentifikovani leteći objekat primećen je danas iznad Lenjingradske oblasti i pod vojnom je prismotrom, preneo je danas TASS

Rusi rešili najveći problem na frontu, na svaki tenk dolazi "ARENA-M"

Ruski tenkovi tipa T-90M „proriv“ i T-80BVM u budućnosti će biti opremljeni sistemima aktivne zaštite „arena-M".

Zelenski o povlačenju iz Bahmuta


-A ko bude postojala opasnost od gubitka ljudstva zbog opkoljavanja, doneće se pravilna odluka - rekao je Volodimir Zelenski u Varšavi

Informer

Volodimir Zelenski i Andržej Duda

Prema rečima poljskog predsednika Andžeja Dude, Poljska će Ukrajini isporučiti 14 lovaca MiG-29, dok će sebi ostaviti modernizovane verzije po standardima NATO.

Četiri lovca su već predata Ukrajini.
 

Ko je "mastermajnd" nove ofanzive Ukrajine?

Mnoge činjenice govore da će ukrajinske trupe uskoro preći u ofanzivu, a proračune za ovu operaciju vrše vojno-analitički najveće vojne sile, rekao je Andrej Klincevič, šef ruskog Centra za proučavanje vojnih i političkih sukoba.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

◾Ruske trupe osujetile su kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u Seversku, u DNR;

◾U pravcu Donjecka ukrajinska vojska je izgubila više od 410 vojnika i plaćenika;

◾Ruske trupe su likvidirale više od 80 ukrajinskih vojnika na pravcu Krasnog Limana;

◾Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u DNR i Zaporoškoj oblasti;

◾Oružane snage RF osujetili su aktivnosti 5 ukrajinskih diverzantskih grupa u pravcu Kupjanska;

◾Oružane snage Rusije su pogodile komandne centre i osmatračnice bataljona dve brigade Oružanih snaga Ukrajine;

◾Oboren je ukrajinski MiG-29 u DNR.
 

Informer

Habek: Nemačka ne sme da postane učesnik rata


Ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Nemačke Robert Habek („Zeleni“) ponovio je da Nemačka ne treba da postane strana u sukobu u Ukrajini. Moguće prisustvo nemačkih trupa u Ukrajini je crvena linija koja se ne sme preći.

Informer

Robert Habek

- Ne smemo da postanemo učesnici rata. Važno je da se ova granica uvek održava - rekao je Habek radiju Dojčlandfunk.

Na pitanje gde on lično povlači crvenu liniju, Habek je odgovorio da je to „prisustvo nemačkih trupa u Ukrajini”.
 

"Hitno oslobađanje!"

Rusija zahteva hitno oslobađanje mitropolita Pavla, namesnika Kijevo-pečerske lavre, i pružanje medicinske pomoći, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika ministra spoljnih poslova za saradnju u oblasti prava na slobodu veroispovestI.

"Duboko brinemo za sudbinu vladike Pavla, koji je, kao što je poznato, u kućnom pritvoru i u elektronskim okovima. Za ljude dobre volje, njegov lik dobija lik mučenika za pravoslavnu veru. Vrhunac cinizma su reči Vladimira Zelenskog, koji je rekao da je Ukrajina teritorija najvećih verskih sloboda", navodi se u saopštenju.

 


Zelenski stigao u Poljsku, sastanci sa Dudom i Moravjeckim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsednika, prenosi Rojters.

Poseta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, navodi britanska agencija.

 

 

Klinton osudio Ukrajinu na propast?

Bivši američki predsednik Bil Klinton rekao je da žali zbog svoje uloge u ubeđivanju Ukrajine da odustane od ključnog naoružanja.

Informer

Zelenski u Poljskoj!

- Predsednik Volodimir Zelenski je već prešao poljsku granicu, nalazi se na poljskoj teritoriji - rekao je Marčin Pržidač, šef predsedničke kancelarije za međunarodne poslove najavljujući susret ukrajinskog lidera sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom u 12 sati po kijevskom vremenu.

 

Upozorenje!

Ukrajinska komanda "Jug" saopštila je da je Rusija povećala broj lansirnih raketa u Crnom moru i da "ukupna salva može da dostigne 40 projektila".

 

Udarni dron pao kod nuklearke!

Ukrajinska udarna bespilotna letelica poljske proizvodnje srušila se u neposrednoj blizini nuklearke Zaporožje, rekao je za RIA Novosti komandant jedinice Oružanih snaga Rusije zadužene za bezbednost nuklearne elektrane.

"Ukrajinski režim je ponovo pokušao da napadne elektranu bespilotnom letelicom proizvedenom u Poljskoj, uprkos prisustvu zaposlenih IAEA u elektrani. Težina uređaja je bila veća od dva kilograma. Lokacija olupine bespilotne letelice može ukazivati na to da je ilj napada bila je infrastruktura ZNPP. Razlozi pada bespilotne letelice utvrđuju stručnjaci“, istakla je vojska.

Dana 29. marta, generalni direktor IAEA Rafael Grosi posetio je nuklearku. Zajedno sa savetnikom generalnog direktora Rosenergoatoma Renatom Karčaom pregledao je teritoriju elektrane i bio uveren da u ZNPP nikada nije bilo niti će biti ofanzivnog oružja.