05.04.2023.

10:25

Foto: Tanjug/AP

Planeta

MAKRON STIGAO U KINU, MISIJA JE JASNA! Zapad strepi od odluke Pekinga, lideri EU žele da SRUŠE planove Rusije, od Si Đinpinga sada sve zavisi!

Makron će u poseti Kini boraviti do 7. aprila. Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Događaji u Ukrajini biće jedna od tema razgovora na sastancima koji će se održati u okviru trodnevne državne posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Kini, u pratnji predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen.

Jelisejska palata je prethodno obavestila novinare o sadržaju posete, što je nagovestilo da će događaji u Ukrajini biti u centru razgovora sa kineskim vlastima, prenose francuski mediji.

Strah od kineske vojne pomoći Rusiji

Šefica francuske diplomatije Ketrin Kolona, komentarišući pre nekoliko dana sadržaj budućih razgovora u Kini, istakla je da Makron namerava da upozori kinesko rukovodstvo o važnosti da se Peking „uzdrži od vojne podrške“ Rusiji.

Makron je po završetku samita EU 24. marta rekao da će posetiti Kinu u pratnji predsednice Evropske komisije.

- Pozvao sam predsednicu Fon der Lajen da me prati u delu posete kako bih Pekingu predstavio jedinstveni (evropski) glas - rekao je Makron na konferenciji za novinare u Briselu.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer tada je objasnio novinarima da će Makron i fon der Lajen zajedno ići u Kinu, ali da šefica EK neće učestvovati u aktivnostima francuske državne posete. Imaće samo zajednički sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Mamer je kasnije rekao novinarima da program Fon der Lajenove uključuje sastanak u četvrtak sa rukovodstvom Privredne komore EU i Kine, kao i predstavnicima različitih sektora evropske privrede koji su zastupljeni u zemlji.

Predviđen je i sastanak sa premijerom Li Ćjangom. Ona će se popodne, zajedno sa Makronom, sastati sa Si Đinpingom. Nakon toga će obaviti bilateralne razgovore sa kineskim predsednikom.

Ključan stav Pekinga o Ukrajini

U izveštaju na koji se poziva predstavnik EK, predsednik Evropske komisije, govoreći u u Institutu za Kinu "Merkatora" i Centra za evropsku politiku, između ostalog, izjavila je da će stav Kine o situaciji u Ukrajini odrediti razvoj odnosa EU sa Pekingom.

- Budimo iskreni: u zavisnosti od toga kakav odnos Kina bude imala odnos prema ruskim akcijama u Ukrajini, to će odrediti dalje odnose EU i Kine - rekla je Fon der Lajen.

Ona je istovremeno istakla da je cilj EU uspostavljanje diplomatske stabilnosti u odnosima sa Pekingom. "Neophodno je obezbediti diplomatsku stabilnost i otvorenu komunikaciju sa Kinom. Smatram da je odvajanje od Kine neprihvatljivo, to nije u interesu Evrope", rekao je šef EK.