05.04.2023.

11:21

Foto: AP/Tanjug

Planeta

OVO ĆE SAMLETI UKRAJINSKU VOJSKU! Američki oficir moli Zelenskog da obustavi planove! "Čak i da uspe..."

- Neuspela ofanziva bi mogla da ostavi ukrajinske oružane snage u tako oslabljenom stanju da ne bi mogli da prežive ostatak godine kao kohezivna snaga. Uspešna ofanziva bi takođe mogla da ih oslabi toliko da bi postale ranjive na ruski kontranapad - ku publikaciji.

Autor smatra da nakon što se iscrpi glavna udarna snaga Oružanih snaga Ukrajine, neće ostati ništa za odbranu zemlje, osim trupa Nacionalne garde. Takođe, neće biti rezervi za dopunu.

- Situacija u Ukrajini je otežana brojem vojnika i brojem naoružanja koje Rusija ima - navodi se u članku.

O verovatnim planovima za „prolećnu kontraofanzivu” Oružanih snaga Ukrajine stalno se govori u ukrajinskim i stranim medijima, kao i na društvenim mrežama. Prema rečima Denisa Pušilina, privremenog šefa DNR, Zapad gura kijevski režim da preduzme ovaj korak kako bi opravdao ogromne finansijske injekcije.

Štaviše, Volodimir Zelenski priznaje da kontraofanziva još ne može da se pokrene zbog ozbiljne nestašice naoružanja, čije snabdevanje Kijev još uvek čeka od partnera. Zelenski je situaciju na istoku zemlje nazvao „nepovoljnom“.

Međutim, zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk danas je pozvala Ukrajince da napuste područja pod ruskom okupacijom radi skorašnje ukrajinske ofanzive.