05.04.2023.

14:06

Foto: Tanjug/AP

Planeta

KINA ĆE IGRATI GLAVNU ULOGU! Makron progovorio o rešenju za Ukrajinu! "Peking nema interes da pomaže Rusiji!"

To je akt za koji su francuski lideri rekli da bi Peking učinio saučesnikom u kršenju međunarodnog prava, preneo je Rojters.

- Kineski interes nije da postoji dugoročni rat. Kina uz svoj blizak odnos sa Rusijom, koji je potvrđen proteklih dana može da igra glavnu ulogu - istakao je Makron na skupu francuske zajednice u Pekingu, uoči sutrašnjeg sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom, preneo je Jahu njuz.

Predsednik Francuske je kazao da nije došao u Kinu kako bi pregovarao o miru u Ukrajini, ali da misli da Kina može da pomogne oko tog pitanja.

On je rekao da proces smanjenja rizika po privredu ne znači da se ne posluje sa Kinom i dodao da su interesi Francuske da zadrži "multipolarni" svet.

- Strateška autonomija, ne znači autarhiju - istakao je Makron.

Informer

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa mora da se odupre narušavanju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom.

Na početku državne posete Pekingu, on je rekao da je održavanje dijaloga sa Kinom ključno s obzirom na njene bliske odnose sa Rusijom koja vodi rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

- Čujemo sve jače glasove koji izražavaju veliku zabrinutost za budućnost odnosa Zapada i Kine koji u nekom obliku dovode do zaključka da postoji neizbežna spirala rastućih napetosti - rekao je Makron novinarima u francuskoj ambasadi u Pekingu.

Stiče se, takođe, utisak da je odvajanje od kineske ekonomije već u toku i da je jedino preostalo pitanje kojim tempom i intenzitetom se odvija, dodao je on.

- Ne verujem, u svakom slučaju ne želim da verujem u ovaj scenario - istakao je Makron.

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa ne sme da se distancira od Kine, iako njeni trgovinski odnosi sa Pekingom predstavljaju rizik i kako je rekao, nisu uravnoteženi.

- Moramo nekako da smanjimo rizik kada su u pitanju naše industrije, ali ne smemo da se distanciramo i odvojimo - rekao je Makron.

Informer

Predsednik Francuske je doputovao u Peking u zvaničnu posetu Kini, gde će boraviti do 7. aprila, preneo je Kineski međunarodni radio. Ovo je treća Makronova poseta Kini od kada je postao predsednik Francuske i prva od njegovog drugog predsedničkog mandata.

Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Tokom tog perioda odnosi Evrope sa Kinom su prvo zahladili zbog zastoja investicionog sporazuma 2021, a zatim i odbijanja Pekinga da osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu, dodala je agencija.

Fon der Lajen je izjavila da EU mora da "smanji rizik" u odnosima sa Pekingom, uključujući ograničavanje pristupa Kine osetljivim tehnologijama i smanji oslanjanje na ključne inpute kao što su ključni minerali, baterije, solarni paneli i drugi čisti tehnološki proizvodi.

Osim o trgovini, i Makron i Fon der Lajen su izjavili da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir u Ukrajinu ili u najmanju ruku spreči Peking da direktno podrži svog saveznika Rusiju.