05.04.2023.

15:28

Foto: AP/Photo

Planeta

AMERIKA NIJE SVESNA ŠTA JE URADILA! Putinove reči odjeknule planetom, taj POTEZ je zapečatio sudbinu Ukrajine!

Ruski predsednik je istakao da Moskva očekuje od partnera da se u odnosima pridržavaju principa ravnopravnosti. Rusija je otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim državama i ne namerava da se izoluje.

- Naglašavam da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim zemljama bez izuzetka. Ne nameravamo da se izolujemo od bilo koga, nemamo pristrasne, a pogotovo ne neprijateljske namere ni prema kome. Računamo na to da će se partneri u odnosima sa nama pridržavati principa ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja interesa - rekao je Putin.

Putin je istakao poseban položaj Ruske Federacije kao izvorne države-civilizacije.
Govoreći o odnosima sa SAD, on je istakao da da se oni nalaze u dubokoj krizi.

- Odnosi Rusije i SAD, od kojih direktno zavisi globalna bezbednost i stabilnost, prolaze, nažalost, kroz duboku krizu - rekao je Putin.

Kako je istakao, u osnovi te krize su „principijelno različiti pristupi formiranju savremenog svetskog poretka“.

On je istakao da su Vašingtonova podrška obojenih revolucija i državnog udara u Kijevu doveli do današnjeg konflikta u Ukrajini, izjavio je Putin. Podrška Vašingtona ovog događaja 2014. godine dovela je do degradacije odnosa između Rusije i SAD.

Informer

Putin je napomenuo da se Rusija uvek zalagala za izgradnju rusko-američkih odnosa „isključivo na principima jednakosti, poštovanja suvereniteta i međusobnih interesa i nemešanja u unutrašnje stvari“ i istakao da će se Moskva time rukovoditi i ubuduće.

Komentarišući odnose Rusije i Evropske unije, Putin je naveo da su oni u poslednje vreme degradirali.

- Šef delegacije Evropske unije koji se ovde nalazi verovatno deli mišljenje da su odnosi ove unije i Rusije poslednjih godina u velikoj meri degradirali, na naše veliko žaljenje. Razlog za to vidimo u tome što, ostavljajući po strani osnovnu početnu misiju i funkciju razvoja ekonomske saradnje i integracije na evropskom kontinentu, EU je pokrenula geopolitičku konfrontaciju sa Rusijom - ocenio je Putin ističući da je upravo EU „inicirala sukob“.