06.04.2023.

08:56

Foto:

Planeta

VOJSKA TAJVANA PRIMETILA ŠOK SCENU KOD OSTRVA, TAJPEJ NA NOGAMA! Peking poslao momentalan odgovor na "tajni dogovor" u SAD, a i Makron je baš danas u Pekingu...

Sve se odvijalo nakon sastanka predsednice Caj Ing-Ven i predsednika američkog Predstavničkog doma Kevina Mekartija u Kaliforniji, na koji je Peking obećao "odlučan" odgovor.

- Jedan helikopter Narodnooslobodilačke vojske i tri broda mornarice Narodnooslobodilačke vojske otkriveni su u 6 ujutru po lokalnom vremenu (22:00 GMT sreda) - rekao je tajvanski ministar odbrane.

- Oružane snage su pratile situaciju i dale su zadatak borbenim vazdušnim patrolnim avionima , mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sistemima da odgovore na te aktivnosti - dodao je.

Peking je u četvrtak obećao "odlučne i delotvorne mere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova uporedilo je sastanak Caj Ing-Ven na američkom tlu sa "ozbiljno pogrešnim delima tajnog dogovora" između Sjedinjenih Država i Tajvana, navodi se u saopštenju.

Ova objava dolazi u trenutku kada je francuski predsednik Emanuel Macron u državnoj poseti Pekingu gde se u četvrtak sastaje sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Savet za kopnene poslove Tajpeja (MAC), najviše telo samoupravnog ostrva odgovorno za određivanje politike prema Kini, u srdu je optužilo Peking da "ometa" trgovinu u Tajvanskom moreuzu sprovodeći inspekcije teretnih i putničkih brodova na licu mesta.

Kineske pomorske vlasti prethodno su rekle da pojačavaju patrole u vodama između ostrva i kopnene Kine, ne navodeći više detalja.