08.04.2023.

20:01

Foto: Tanjug/AP

Planeta

SVE JE SPREMNO ZA KONAČNI OBRAČUN! Odjekuju eksplozije na Krimu! Da li će Ukrajina uspeti da povrati poluostrvo?

Prema ruskim izvorima, odgovor protivvazdušne odbrane bio je uspešan i raketa je oborena. Oni su to ilustrovali fotografijama fragmenata oborene rakete. Prema njihovim tvrdnjama, ostaci rakete pali su na malo naselje i niko nije povređen.

Međutim, prema video snimcima objavljenim na društvenim mrežama, sa mesta udara vidi se visok stub dima kao posledica eksplozije veće snage od samih fragmenata koji padaju. Stub dima se diže na mestu gde se nalazi protivraketna baza PVO sa radarskom instalacijom, pa nije isključeno da raketni napad nije bio uspešan.

Iz fotografija fragmenata koje su objavili Rusi, međutim, nije jasno o kojoj je raketi reč, a pojedini delovi na fotografijama su upadljivo slični delovima rakete koje je ispalio sistem S-300, koju je koristila PVO. . Ne bi bilo prvi put da posle „uspešnog obaranja neprijateljske rakete“ iz ruskih vojnih baza stižu snimci i fotografije razaranja.

Informer

Ukrajinski vojnici

Međutim, mnogo važnije pitanje od toga da li je ukrajinska raketa uspešno oborena ili ne jeste pitanje – odakle je došla i kako ranije nije primećena. A svi mogući odgovori jedan za drugim znače samo još više glavobolje za ruske vojnike.

Najbliža linija razdvajanja sa koje je raketa mogla da bude ispaljena je oko 250 kilometara od mesta pada. Prema tvrdnjama ruske vojske Kamala Ribara, raketa je ispaljena čak iz oblasti Odese, kako bi letela ka cilju preko Crnog mora. Od Feodosije je udaljen čak 415 km.

To bi, opet, značilo da Ukrajinci koriste rakete dugog dometa sopstvene proizvodnje, pošto takve rakete nisu dobili sa Zapada. Reč je o raketama Hrim-2 koje nisu nepoznate, razvijene su nekoliko godina pre ruske invazije, ali ih je Ukrajina do sada koristila samo u nekoliko navrata jer nisu imale uspostavljenu proizvodnju. Ovaj napad je, pak, drugi u poslednjih mesec dana, što ukazuje da su Ukrajinci, uz pomoć zapadnih saveznika, uspeli da pokrenu proizvodnju raketa čiji je domet, prema javno objavljenim podacima, do 500 kilometara.

Informer

Ukrajinska vojska

Ako se prouči mogući put u slučaju da je projektil preleteo Crno more, ispostaviće se da je na tom putu most koji povezuje Krim sa Rusijom. To bi, pak, bila nova epizoda u ruskoj noćnoj mori, pošto su tek nedavno uspeli da obnove deo Krimskog mosta koji je teško oštećen u eksploziji kamiona bombe prošle godine.

Ništa manja pretnja ne bi bila da Ukrajinci gađaju „samo“ vojnu bazu PVO u Feodosiji, jer je ta raketna baza deo PVO Krimskog mosta.

U svakom slučaju, novi napadi bi potvrdili činjenicu da je Ukrajina uspostavila održivu proizvodnju savremenih raketa dugog dometa. Što je još važnije, Ukrajina ovim napadom pokazuje da se ni najmanje ne šali kada je krajnji vojni cilj oslobođenje Krima, koji je Rusija zauzela u napadu 2014. godine. Ukrajinci otvoreno najavljuju ofanzivu kada se negde sledećeg meseca završi period vlažne zemlje, 'rasputica'.

Informer

Ruski vojnici

Ova ofanziva, prema ovim najavama, odvijaće se na jugu zemlje, u Zaporožju, a očekuje se da će glavni pravac napada voditi ka lukama Melitopolj i Berđansk, kako bi se prekinula veza ruskih okupatora. na istoku zemlje sa Krimom. Uništenje Krimskog mosta bi Ukrajincima dalo ključnu prednost za potpunu pobedu, pošto bi ruske snage ostale izolovane i bez mogućnosti pojačanja i snabdevanja.

Međutim, ovako otvorena saopštenja mogu, naravno, da znače i pokušaj ratne obmane, što su Ukrajinci uspeli da urade krajem prošle godine. Zatim su najavili napad na Herson, a zatim su napali oslabljene ruske snage kod Harkova i izvojevali značajnu pobedu.

Istovremeno, u senci borbi u gradu Bahmutu, Rusi poslednjih dana gomilaju brojne oklopne jedinice oko gradova Kremina i Svatova, istočno od Harkova. Ukupno je poslednjih dana u ovu oblast stiglo više od 500 različitih komada oklopnih vozila, javljaju ukrajinski vojni blogeri.

Informer

Ruski vojnik

Čekajući vreme za početak napada, Ukrajinci na zapadu zemlje intenzivno obučavaju novoformirane brigade na novoj zapadnoj tehnologiji koja polako stiže. Prvi tenkovi čelendžer 2 i leopard 2, oklopna vozila bredli, strjker i marder su već stigli, a u nedavnoj najavi o planiranoj vojnoj pomoći SAD upada u oči nabavka municije koju koriste tenkovi leopard 1.

Nekoliko stotina takvih komada trebalo bi da stigne u Ukrajinu. Iako nije najnoviji tenk, najnovija unapređena verzija je više nego dovoljna za ruske tenkove T-72 i starije.

Sve je dakle spremno za konačan obračun čim prođe kišna sezona i sunce osuši zemlju. Ostaje da se vidi čiji će ratni trik bolje uspeti.