09.04.2023.

09:23

Foto: AP/Photo

Planeta

OVAKO MISLI DA PORAZI RUSE?! Zelenski izgubio STRPLJENJE, ovaj POTEZ može biti poguban po CELO ČOVEČANSTVO, ako Zapad pristane...

Ove nedelje smo vidjeli dobar smer "kretanja prema NATO-u", kroz novu vojnu pomoć Zapada i druge izraze međunarodne podrške, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci.

Zelenski je reagovao i na predlog Litvanije za poziv Ukrajini da postane članica NATO-a na samitu vojnog saveza koji će se održati u julu u Vilnjusu, a nakon toga je zahvalio toj zemlji.

Parlament te baltičke zemlje odlučio je ove nedelje da zatraži od Alijanse poziv Ukrajini za pridruživanje savezu na samitu zakazanom za 11. i 12. jul.

"Pozvao na podršku zemljama koje se tek trebaju distancirati od Rusije"

Težnju Ukrajine da se pridruži NATO-u, Kremlj neretko navodi kao jedan od razloga ruskog napada prošlog februara.

Prošle se godine Zelenski zalagao za "ubrzani" pristup NATO-u, nadajući se da će Ukrajina dobiti povlašćen tretman.

SAD i druge članice saveza, poput Nemačke, izrazile su rezervu prema tome budući da je jedan od uslovaza ulazak neuključenost u međunarodne sukobe.

Zelenski je u poruci pozvao na podršku zemljama koje tek trebaju da se jasno distanciraju od Rusije, rekavši da se Ukrajinci bore za univerzalne vrednosti koje su bliske svim narodima.

"Svi cene bezbednost i zaštitu od terora", rekao je Zelenski, dodavši da se Rusija zalaže za "koncentracione logore, deportaciju dece, silovanje žena i spaljivanje gradova".