09.04.2023.

17:37

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) RUSKA VOJSKA FORMIRA GRUPE ZA UNIŠTAVANJE LEOPARDA I ABRAMSA! I cene po uništenom tenku se znaju, po hoće da zaradi...

- Grupe formiramo u skladu sa uputstavom zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika Junus-beka Jevkurova, koji je postavio konkretne zadatke za grupe i njihovu dodatnu obuku - precizirao je Arifulin.

On je otkrio i da je Glavna uprava za borbenu obuku, pod rukovodstvom general-pukovnika Ivana Buvalceva, već utvrdila „metodološke preporuke i metodologiju" kojima će se Centar za borbenu obukurukovoditi.
          
Arifulin je formiranje protivtenkovskih grupa nazvao „velikim državnim sistemskim poslom", ali nije ni nagovestio koliko će ih biti.
          
U Rusiji je već objavljen svojevrsni lov na Leoparde i Abramse.
          
Nagradu za uništenje tenka Abrams na ukrajinskim frontovima prvi je objavio glumac Ivan Oklobistin, saopštivši da je „grupa biznismena spremna da plati 10 miliona rubalja za uništenje Abramsa".
          
Potom je kompanija FORES objavila da će platiti pet miliona rubalja za uništenje ili zaplenu prvog Abramsa ili Leoparda i 500 hiljada rubalja za svaki sledeći.
          
Slično je istupio i šef Zabajkalske oblasti Aleksandar Osipov, koji je izdao ukaz o isplati 3 miliona rubalja za „uhvaćenog Leoparda" a milion za uništenog. Osipov je za tenkove Abrams obećao manje: za zarobljavae 1,5 miliona rubalja, za uništavanje - 500 hiljada.
          
Berlin je krajem januara, nakon pritiska partnera iz NATO-a, najavio da će prebaciti Leopard 2 kijevskom režimu i dozvoliti drugim zemljama koje imaju te nemačke tenkove da ih prepuste Kijevu.