11.04.2023.

10:41

Foto:

Planeta

"SPREMAJU SE ZA SVEOBUHVATNI RAT!" Kim izgubio strpljenje, Pjongjang najavio OFANZIVNIJE akcije protiv "američkih imperijalista!"

Severna Koreja je žustro reagovala na nedavni niz zajedničkih vojnih vežbi saveznika, za koje je KCNA istakla da su bile namenjene pripremi za "sveobuhvatni rat" i prisilile Pjongjang da istraži snažne praktične akcije, uključujući vojne opcije.

Kim je naredio dalje jačanje odvraćanja zemlje od rata sve većom brzinom i na "praktičniji i ofanzivniji" način.

- Na sastanku su se razmatrala praktična pitanja i mere za pripremu različitih predloga vojnih akcija koje neprijatelju nisu na raspolaganju i načini suprotstavljanja - dodaje se, prenosi Rojters.

Južna Koreja i američke snage provode godišnje prolećne vežbe od marta, uključujući vazdušne i pomorske vežbe koje uključuju američki nosač aviona i bombardere B-1B i B-52, te njihove prve velike vežbe desantiranja amfibija u pet godina.

Severna Koreja je takođe izvela razne vojne aktivnosti proteklih nedelja, otkrivajući nove, manje nuklearne bojeve glave, testirajući ono što je nazvala podvodnom jurišnom bespilotnom letelicom s nuklearnim oružjem i ispaljivanjem interkontinentalne balističke rakete koja može pogoditi bilo gde u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar za ujedinjenje Seula Kvon Joung-se, zadužen za prekogranična pitanja, izrazio je u utorak snažno žaljenje zbog toga što Pjongjang nije odgovorio na međukorejske telefonske linije od prošle nedelje, nazvavši to "neodgovornim".

Dve Koreje imaju otvorene granične linije kako bi sprečile neočekivane incidente, ali Sever je često odbijao da primi poruke ili dnevne pozive s Juga kada su odnosi zategnuti.