11.04.2023.

11:31

Foto: AP/Photo

Planeta

INVAZIJA JOŠ JEDNE SUVERENE ZEMLJE?! Zastrašujući zahtev američkih političara! "Spreman je da pošalje trupe..."

"Spremnost nekih republikanaca da otvoreno donesu zakone ili podrže upotrebu vojske u Meksiku sugeriše da je ova ideja zaživela u stranci. I ilustruje kako nezadovoljstvo imigracijom, smrtnih slučajevia od predoziranja drogom i antipatija prema Kini određuju širi položaj spoljne politike stranke“, navodi se u objavi.

Međutim, navodi se u članku, demokrate isključuju takvu mogućnost, a predsednik Džo Bajden ne želi da započne takve operacije.

Ipak, podsećaju novinari, Donald Tramp je poslednjih nedelja svog predsedničkog mandata govorio o mogućem slanju specijalnih snaga ili prelasku na sajber rat protiv vođa kartela ako ponovo pobedi na izborima.

Autori pišu da su republikanski kongresmeni Den Krenšo i Majk Volc predložili predlog zakona koji zahteva upotrebu vojne sile da bi Ameriku „uveli u rat sa kartelima“.

„Senator Tom Koton je rekao da je spreman da pošalje američke trupe u Meksiko da se bore protiv narko-bosova, čak i bez dozvole ove zemlje“, navodi se u članku.

Istovremeno, načelnik Združenog generalštaba general Mark Mili rekao je za "Defense One" u martu da je borba protiv trgovine drogom zadatak agencija za sprovođenje zakona, a ne vojske, i da Sjedinjene Države ne bi trebalo da šalju trupe u Meksiko bez saglasnosti njegovih vlasti.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador , sa svoje strane, protivio se bilo kakvoj vojnoj intervenciji SAD.