12.04.2023.

00:15

Foto: Pixabay

Planeta

KINEZI, SVAKA ČAST! Shvatili kolika OPASNOST preti od VEŠTAČKE INTELIGENCIJE, pa uveli STROGE mere kompanijama, ko prekrši...

Kina podržava inovacije i primenu veštačke inteligencije (AI) i podstiče korištenje sigurnog i pouzdanog softvera, alata i resursa, ali sadržaj koji proizvede generativni AI mora biti u skladu sa temeljnim kineskim socijalističkim vrednostima, navodi CAC.

Kompanije će zato odgovarati za verodostojnost podataka koji se koriste za ''podučavanje'' generativnih AI proizvoda i moraće da preduzmu mere kako bi se sprečila diskriminacija pri izradi algoritama i podataka, dodali su.

Kompanije će takođe od korisnika morati da traže podatke o identitetu i ostale srodne informacije, a ne budu li poštovale propise, preti im novčana kazna, suspenzija usluga i, potencijalno, kaznena istraga.   

Ako njihove platforme budu kreirale 'neprikladan' sadržaj, moraće da ažuriraju tehnologiju u roku od tri meseca kako se to ne bi ponovilo, saopštio je CAC.

Javnost se o predlozima može informisati do 10. maja, a propisi bi mogli stupiti na snagu do kraja godine.

CAC-ovi propisi poklopili su se s nastojanjima nekoliko vlada da ublaže opasnosti nove tehnologije koja je od lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-a doživela pravi bum, privlačeći i potrošače i ulagače.

I niz kineskih tehnoloških divova, uključujući Baidu, SenseTime i Alibabu, predstavio je proteklih nedelja generativni AI koji se može koristiti u nizu aplikacija, u rasponu od chatbota do alata za kreiranje slika, napominje Reuters.