11.04.2023.

13:03

Foto: Pixabay

Planeta

NEMCI NA KORAK DO AMBISA! Prvo ostali bez RUSKOG GASA, a sad GASE NUKLEARKE usred energetske krize, ono šta im sledi...

Iako su cene prirodnog gasa proteklih meseci pale, problemi za Nemačku još nisu prošli, rekao je predsednik DIHK-a za novine Rajniše Post u izdanju od utorka.

- Uprkos nižim cenama gasa, za većinu kompanija u Njemačkoj troškovi energije i dalje su visoki. Moramo i dalje da činimo sve što možemo kako bismo proširili snabdevanje energijom, a ne da je dalje ograničavamo. Samo ćemo tako u idućim mesecima izbeći ili barem ublažiti uska grla u snabdevanju i novo veliko povećanje cena energije - zaključio je čelnik udruženja.

On je sugerisao da bi tri preostale nuklearne elektrane trebale da nastave "sa radom do kraja krize", a ne da ugase proizvodnju sredinom aprila, kako je planirano.

Sve nemačke nuklearne elektrane trebale su da budu ugašene do kraja 2022., prema planu usvojenom za vreme mandata bivše kancelarke Angele Merkel nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukušimi 2011. godine, podseća dpa.

Zbog posledica rata u Ukrajini i smanjenog snabdevanja ruskim gasom vlada je produžila rad preostale tri nuklearke do 15. aprila kako bi osigurala snabdevanje električnom energijom, normalno poslovanje kompanija i dostatno grejanje domaćinstava tokom hladnijih meseci, podseća dpa.