11.04.2023.

15:57

Foto: EPA

Planeta

BRUTALNA SILA USTREMILA SE KA RUSKOJ GRANICI! KALINJINGRAD JE BLIZU... Moćni "raptori" stigli u Poljsku, NATO uoči ukrajinske ofanzive poslao jasnu poruku Moskvi

 

"Američki borbeni avioni F-22 "raptor" sleteli su u Poljsku. Jedna od najmodernijih letelica na svetu sarađivaće sa poljskim pilotima, nastavljajući podršku na istočnom krilu Severnoatlantske alijanse", navodi se u Blaščakovom postu.

Nije prijavljen broj aviona koji su sleteli.

Podsetimo, krajem jula 2022. godine objavljeno je da se šest lovaca F-22 "raptor" nalazi u vazdušnoj bazi u poljskom gradu Lusku. Od avgusta prošle godine, dvanaest takvih aviona je bilo bazirano u Poljskoj u okviru programa za jačanje istočnog krila NATO-a, u pozadini rata Rusije protiv Ukrajine.

F-22 Raptor je lovac pete generacije, prvi lovac ovog tipa korišćen u borbenim dejstvima u Siriji 2014. godine. Poseduje napredne senzore i oružje (uključujući do 8 raketa vazduh-vazduh), kao i supersoničnu brzinu krstarenja (superkrstarenje).

Ranije je ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao da Poljska gradi utvrđenja na granici sa ruskom Kalinjingradskom oblasti.

Prelet "raptora" koji su navodno krenuli iz baze u Virdžinij, SAD zabeležen je najpred nad Velikom Britanijom, potom i Holandijom.