12.04.2023.

15:43

Foto: AP/Photo

Planeta

KAKVA ŠAMARČINA VAŠINGTONU! Iran upravo preduzeo krupan korak u Rijadu u Džedi, ali to nije sve! Huti su se sastali sa saudijskom delegacijom, Bliski istok skida okove hegemona!

Vrata kompleksa iranske ambasade u Rijadu su ponovo otvorena i osoblje pregleda kompleks. Diplomatsko predstavništvo otvoreno je nekoliko sati nakon što je iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je tehnička delegacija stigla u kraljevinu. To je rezultat dogovora o obnavljanju diplomatskih veza između regionalnih rivala, uz posredovanje Kine.

- Iranska delegacija će preduzeti neophodne mere u Rijadu i Džedi za uspostavljanje ambasade i generalnog konzulata - rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani u saopštenju.

Saudijski zvaničnici su, pak, doputovali u Iran kako bi razgovarali o ponovnom otvaranju ambasade Rijada u Teheranu i konzulata u Mašadu, saopštilo je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saudijska Arabija je prekinula veze sa Iranom 2016. godine nakon napada na njenu ambasadu u Teheranu nakon što je Rijad pogubio šiitskog sveštenika. Kraljevina je potom dala iranskim diplomatama 48 sati da napuste Rijad dok evakuišu svoje osoblje iz Teherana.

Odnos je počeo da se pogoršava godinu dana ranije nakon intervencije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u ratu u Jemenu, u kojem Iran podržava suprotnu stranu – Hute, koji su zbacili vladu koju podržava Saudijska Arabija.

U nedelju su Saudijci i Huti razgovarali o postizanju mira.